Advocaat Bout vraagt terugkeer naar Rusland

De advocaat van Viktor Bout, de Russische wapenhandelaar die ook een verleden heeft in België en gisteren in Bangkok werd gearresteerd, heeft vandaag gevraagd zijn cliënt te laten terugkeren naar Rusland.

"Een Russische burger is door een valstrik gearresteerd, op een vreemd territorium en op Amerikaanse vraag (...). Dat is onaanvaardbaar. (...) We gaan erop aandringen dat hij kan terugkeren naar Rusland", aldus advocaat Viktor Bouborine op de Moskouse radio Echo.

"Bout heeft zich in 2002 tot mij gericht toen hij er voor het eerst in de Amerikaanse en Belgische pers van beschuldigd werd wapens te verkopen en embargo's van de VN te schenden", aldus Bouborine. "Maar ik heb documenten van het parket-generaal en van de FSB (de Russische speciale diensten) die verzekeren dat er in Rusland geen klacht loopt tegen Bout. Het parket heeft ook geen documenten ontvangen uit de VS of België".

De VS vragen de uitlevering van de 41-jarige Bout. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt hem er onder andere van wapens verkocht te hebben aan de Colombiaanse rebellen. (afp/tdb)

Viktor Bout.
UNKNOWN Viktor Bout.

Lees meer