2 Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (11) in 1998.
Politie Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (11) in 1998.

Advocaat: “Jos Brech ontkent alle betrokkenheid bij dood van Nicky Verstappen”

Verdachte Jos Brech zegt Nicky Verstappen niet misbruikt of gedood te hebben, volgens zijn advocaat Gerald Roethof: “Het standpunt van mijn cliënt is: ik heb het delict niet gepleegd”, zei hij vandaag tegen het AD. Niet eerder liet Roethof zich zo expliciet uit over de opstelling van zijn cliënt.  

Hoe het DNA van de verdachte dan op de onderbroek van Nicky is terechtgekomen, blijft vooralsnog onduidelijk. Roethof wil geen verdere toelichting geven. “Meer dan dit zeg ik nu niet, de inhoudelijke verklaring komt op het moment dat de tijd rijp is.” 

Het zag er al naar uit dat de 56-jarige verdachte in de beruchte zaak zou gaan ontkennen. In september gaf de advocaat aan dat Brech geen bekentenis had afgelegd in de verhoren, maar daarmee waren er nog twee opties over: ontkennen of zwijgen. Brech doet dus dat eerste. Dat maakt de zaak voor het Nederlandse gerecht niet eenvoudiger, met een ontkennende verdachte en DNA-bewijs dat op zichzelf niet genoeg is voor een veroordeling, zoals experts in koor waarschuwen. 

“Bewijsprobleem”

Wel voegt het Openbaar Ministerie (OM) teruggevonden dossiers van oude zedenzaken van Brech bij het strafdossier, zo raakte vanmiddag bekend. Dat kan helpen om in de rechtszaal het karakter van de verdachte te schetsen, zegt Peter R. De Vries, die de familie van Nicky bijstaat. Voor meester Roethof toont dat alles juist aan dat justitie zwak staat: “Ze hebben een bewijsprobleem.” 

De verdenking tegen Jos Brech in de zaak werd vandaag ook afgezwakt. De raadkamer schrapt de moordverdenking, omdat er onvoldoende aanwijzingen zouden zijn voor een vooropgezet plan om de jongen van het leven te beroven. Daarom is de verdenking nu doodslag. Op moord staat maximaal levenslang, op doodslag maximaal vijftien jaar cel.

De elfjarige Nicky Verstappen werd in 1998 dood gevonden op de Brunsummerheide, waar hij op zomerkamp was. Brech kwam in beeld na een DNA-match, maar bleek spoorloos. Na een internationale klopjacht werd hij 26 augustus aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, op circa 50 kilometer van Barcelona. Brech wordt niet alleen verdacht van het ombrengen en misbruiken van de jongen, maar ook van het bezit van kinderporno.

2 Advocaat Gerald Roethof.
ANP Advocaat Gerald Roethof.

Bekijk ook:

DNA-match in onderzoek naar dood Nicky Verstappen (11)

Dit was basiskamp van verdachte in Nederlandse zaak-Nicky Verstappen

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Conny Van den Bosch

    Wat voor mens moet je zijn als advocaat om toch maar te proberen om een moordenaar vrij te krijgen? De laatste tijd begin ik echt te denken dat die allemaal zelf in staat zijn om iemand van het leven te beroven.

  • René Mattyns

    Het DNA is er in ieder geval.Voor de dood, of er na.Als hij geen verklaring geeft, schuldig.

Lees meer