De advocate speelde jarenlang informatie door aan de politie in Melbourne.
Shutterstock De advocate speelde jarenlang informatie door aan de politie in Melbourne.

Advocate van Australische drugsbaronnen ontmaskerd als politie-informant: “Nu ga ik eraan”

Het vonnis van honderden Australische criminelen, onder wie enkele van de zwaarste van het land, staat op losse schroeven nu blijkt dat hun advocaat tegelijkertijd werkte als politie-informant. De vrouw zit niet in een getuigenbeschermingsprogramma en leeft naar eigen zeggen voortdurend in angst. 

In een brief aan de politie schreef ze: “Als dit uitkomt, dan hoop ik dat jullie aardige dingen over me zeggen bij de uitvaart, want dan ga ik er aan.”

De advocate verdedigde in de jaren 2005-2009 verschillende topcriminelen, maar speelde ondertussen belastende informatie over haar cliënten door aan de politie. Onder de codenaam ‘Informant 3838' zorgde ze er zo voor dat meer dan driehonderd zware criminelen achter de tralies verdwenen.

Bendeoorlog

Melbourne ging in die jaren gebukt onder de gewelddadige ‘Underbelly Gangland War’,  waarbij verschillende bendes streden om de heerschappij in de drugshandel. Daarbij werden over en weer moorden gepleegd. Zeker 36 mensen lieten het leven en veel van die moorden zijn nog altijd niet opgelost. Onder de klanten van de advocate bevonden zich de bazen van verschillende drugsbendes.

De advocate besloot om informant te worden nadat ze zelf was bedreigd door een van de topcriminelen. Dat was omdat ze aanvankelijk weigerde om haar cliënt te laten opdraaien voor de misdrijven van zijn baas.
 Na verloop van tijd had zij dagelijks contact met haar contactpersonen bij de politie en speelde daarbij informatie door over drugstransporten, het witwassen van geld, wapenmisdrijven en beïnvloeding van getuigen. Daarnaast werd ze tot tweemaal toe ingezet om corrupte agenten te onderzoeken.

Dubbelspel 

Er gingen al jaren geruchten over het dubbelspel van de vrouw. Daarom spanden een aantal voormalige klanten een rechtszaak aan om uit te vinden wat daarvan waar was. Lang lukte het de politie om haar identiteit geheim te houden, maar bij de Hoge Raad kwam haar rol uiteindelijk aan het licht.

De zaak heeft tot flinke opschudding geleid. Advocaten moeten tenslotte het belang van hun klanten zo goed mogelijk verdedigen. Het doorspelen van belastende informatie aan de politie hoort daar duidelijk niet bij. De premier van deelstaat Victoria Daniel Andrews kondigde dan ook direct een ‘Royal Commission’ aan “omdat iedereen altijd recht heeft op eerlijke rechtspraak.”

600 vonnissen 

De ‘Royal Commission’ houdt onder meer in dat de veroordeelde criminelen kunnen laten toetsen of hun vonnissen nog altijd geldig zijn. Wanneer dat niet het geval is, moeten de processen over worden gedaan. De vraag is hoeveel criminelen dan moeten worden vrijgelaten. Volgens de de Australische krant The Herald Sun komen tot zeshonderd zaken in aanmerking voor nader onderzoek vanwege de rol van de advocate.

In 2015, toen de rechtszaak van wal stak, schreef de vrouw dat ze aanvankelijk geen geld kreeg voor haar informatie. Wel kreeg ze als bedankje een pen cadeau. Later werd ze alsnog gecompenseerd.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • linda D'Haese

    eindelijk eens een advocaat die de waarheid zegt maar ja zoals overal die misdadigers hebben teveel geld en machtige vrienden dan worden het procedure fouten

  • Maarten Jacobs

    Eindelijk een advocate die de regels aan haar laars lapt om het volk te beschermen, hetzij uit eigenbelang. Liever zo’n advocate dan die immorele pummels die monsters vrijkrijgen met die zogenaamde procedurefouten.

Lees meer