2 De partij verwijt Merkel ervan om te negatief te reageren op de verkiezing van Thüringse minister-president Thomas Kemmerich. Haar uitspraken zouden de gelijkheid tussen de partijen schaden.
EPA De partij verwijt Merkel ervan om te negatief te reageren op de verkiezing van Thüringse minister-president Thomas Kemmerich. Haar uitspraken zouden de gelijkheid tussen de partijen schaden.

AfD dient klacht in tegen Merkel wegens machtsmisbruik na politieke crisis Thüringen

De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft aangifte gedaan tegen bondskanselier Angela Merkel wegens machtsmisbruik. De politieke partij verwijt Merkel dat ze zich als bondskanselier negatief erover heeft uitgelaten dat de minister-president van de deelstaat Thüringen is verkozen met steun van haar partij CDU en de AfD. 

“Ik doe aangifte tegen Merkel vanwege haar dwang om de minister-president te laten opstappen”, schrijft Björn Höcke, de AfD-fractieleider in de deelstaat op Twitter. Merkel liet tijdens een bezoek aan Afrika weten dat ze het niet eens was met de samenwerking met AfD.

“Het is duidelijk dat haar uitspraken een geval van ambtsmisbruik zijn en de gelijkheid tussen partijen schaden.”

Björn Höcke, de AfD-fractieleider in Thüringen

Ze noemde het vorige week donderdag nog “onvergeeflijk” dat de minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen zich had laten verkiezen met stemmen van de extreemrechtse partij AfD. “Het was een slechte dag voor de democratie. Het was een dag waarop gebroken werd met de waarden en overtuigingen van de CDU”, reageerde Merkel toen vanuit Zuid-Afrika.

2 Björn Höcke (AfD).
Tom Weller/dpa Björn Höcke (AfD).

Ambtsmisbruik in Zuid-Afrika

“Mevrouw Merkel heeft geen relevante functie meer binnen het CDU en was in Zuid-Afrika op bezoek als Duitse regeringsleider en niet als CDU-lid”, aldus AfD-partijleider Jörg Meuthen. “Het is duidelijk dat haar uitspraken een geval van ambtsmisbruik zijn en de gelijkheid tussen partijen schaden.”

De Thüringse minister-president Thomas Kemmerich (FDP) ruimde kort na zijn aantreden het veld vanwege de ophef die de steun van de partij AfD teweegbracht. Binnen de gevestigde partijen wordt het als een taboe gezien om samen te werken met AfD.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    Net zoals in Belgie ,Vlaams Belang stigmatiseren ze ook,maar we leven in een democratie nietwaar , NVA doet net hetzelfde

  • Michel Van Limbergen

    Het enige dat Merkel geschafft heeft is de vernietiging van de democratie, als die er al was!

Lees meer