De Afghaanse president Mohammad Ashraf Ghani
EPA De Afghaanse president Mohammad Ashraf Ghani

Afghaanse president kondigt nieuw staakt-het-vuren aan met taliban

Vanaf morgen geldt opnieuw een wapenstilstand van de Afghaanse troepen tegen de rebellen van de taliban. Die zou drie maanden duren, op voorwaarde dat ook de taliban hun aanvallen stopzetten. Dat heeft de Afghaanse president Ashraf Ghani aangekondigd in een televisietoespraak naar aanleiding van de 99ste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land.

In juni schortten de Afghaanse autoriteiten hun militaire operaties tegen de taliban ook al eens op, toen naar aanleiding van het einde van de ramadan. Het was de eerste nationaal geldende wapenstilstand in meer dan vijftien jaar in het land. Dat staakt-het-vuren hield drie dagen stand. De regering wilde het wel verlengen, maar de taliban hielden zich er niet aan.

Nu gaat daags voor de start van het Offerfeest opnieuw een voorwaardelijk bestand van kracht tot 20 november. Ghani gaf te kennen dat hij hoopt dat de taliban zullen ingaan op het aanbod en dat het staakt-het-vuren kan worden aangrepen om een dialoog op te starten met de radicaalislamitische militanten.

Gevangenen vrijgelaten

De taliban zelf hebben nog niet gereageerd op het aanbod. Tot nu toe hebben ze elke poging geweigerd om gesprekken op te starten met de regering, die ze als een marionet van de Verenigde Staten beschouwen. Wel lieten de taliban in een verklaring weten dat ze honderden gevangenen laten gaan.

De afgelopen week is in de oostelijke stad Ghazni zwaar gevochten tussen talibanstrijders enerzijds en politie en leger anderzijds. Onder de Afghaanse veiligheidstroepen vielen zeker 150 doden. Ook kwamen ruim negentig burgers om. Ook de Taliban hebben grote verliezen geleden, maar het is onbekend hoeveel strijders door de strijd in Ghazni zijn gedood. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo reageerde alvast positief op het staakt-het-vuren. "Dit plan beantwoordt aan de duidelijke en bljivende oproep van het Afghaanse volk voor vrede", klinkt het in een mededeling. Pompeo zegt ook dat de VS bereid zijn om een directe dialoog tussen de Afghaanse regering en de taliban te ondersteunen.

Volgens het laatste rapport van het Amerikaanse toezichtcomité voor de oorlog in Afghanistan, SIGAR (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction), hebben de taliban de controle of invloed over 13,8 procent van de 407 districten in het land, tegenover 14,5 procent begin 2018. Het gaat om het eerste terreinverlies sinds begin 2016.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Juliaan Van Reeth

    Tja, in lala-Allah-landen gaat dat nooit stoppen. Of er moest een dictator komen die de religieuze fanatici kort houdt. Jammer genoeg hebben de Amerikanen het kind met het badwater weggegooid toen ze Afghanistan en Irak binnenvielen. Alhoewel ik veel respect heb voor het Amerikaanse volk heb ik geen hoge pet op voor hun politici. Ze gedragen zich te veel als cowboys: eerst schieten en dan pas vragen stellen is om moeilijkheden vragen met als gevolg veel menselijk leed voor niets.

  • Luc Lepoudre

    Staakt het vuren wordt meestalaangekondigd als ze aan 't verliezen zijn. Het Westen krijgt daar een pak op de broek. De USA in een uitzichtloze oorlog waar ze wegzinken als in een moeras.

Lees meer