UNKNOWN

Afghanistan wil taliban afkopen

Op de grote internationale conferentie in de Afghaanse hoofdstad Kaboel morgen over de toekomst van dat land zal de Afghaanse president Hamid Karzai een plan op tafel leggen om tegen 2015 zowat 36.000 opstandelingen te overtuigen, de wapens neer te leggen. Volgens documenten die dpa kon inkijken, zou bijna 784 miljoen dollar nodig zijn voor het vijfjarenplan.

Het gaat om de negende internationale conferentie over Afghanistan en voor het eerst wordt die in het land zelf gehouden. Als het "Afghanistan Peace and Reintegration Program" goedgekeurd wordt door meer dan zeventig internationale vertegenwoordigers, zal het uitgevoerd worden op twee fronten.

Amerikaanse troepen
Op tactisch en operationeel gebied zal Karzai een "High Peace Council" op poten zetten om "verzoenbare" militanten af te kopen. Strategische inspanningen zijn dan gericht op talibanleiders, luidt het. Verwacht wordt dat de VS, die ongeveer 100.000 troepen in Afghanistan hebben, het reïntegratieprogramma zullen goedkeuren.

Zo kan de Amerikaanse doelstelling om tegen midden 2011 te beginnen met een troepenterugtrekking gehaald worden. Heel wat andere NAVO-landen, die weg willen uit het aanslepende conflict, zullen wellicht het plan ook onderschrijven.

Conferentie
Volgens The Independent zal afgesproken worden dat de controle over het Afghaanse territorium tegen 2014 volledig naar het Afghaanse leger overgaat. Voor de conferentie, voorgezeten door Karzai en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, staat onder meer Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op de gastenlijst.

In Kaboel zijn de hoofdwegen al gesloten. Duizenden veiligheidsmensen worden ingezet. Een zelfmoordterrorist slaagde er toch in om zondag nabij de luchthaven een aanslag te plegen. (belga/gb)

Lees meer