EPA

Afperser (23) doet zich op Tinder voor als vrouw en chanteert met ontvangen naaktbeelden: 20-jarige stapt uit het leven

100 slachtoffers op drie jaar tijd

Tegen een 23-jarige man uit het Nederlandse Ulft (provincie Gelderland) heeft het Openbaar Ministerie drie jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Wouter A. staat terecht in de stad Assen. Hij chanteerde in 2016 en vorig jaar meerdere mensen met naaktfoto's of seksueel getinte filmpjes die ze zelf naar hem hadden gestuurd. Een twintigjarige man uit het dorp Beilen (provincie Drenthe) voelde zich zo bedreigd dat hij een uur later zelfmoord pleegde op de  snelweg A28 bij zijn woonplaats.

Wouter A. deed zich via datingapp Tinder voor als een jonge vrouw. Als hij eenmaal contact met een man had gelegd, verplaatste het gesprek zich naar WhatsApp. Daar stuurde hij het in een seksuele richting en vroeg om naaktfoto's of -beelden. Zodra hij die had dreigde Wouter A. ze openbaar te maken als de slachtoffers niet binnen tien minuten iTunes-kaarten of vergelijkbare prepaid creditkaarten voor hem kochten.

De verdachte bekende bij de politie dat hij zo'n honderd slachtoffers heeft gemaakt in drie jaar tijd. Zes deden aangifte. Wouter A. gebruikte het geld dat hij kreeg om online te kunnen gokken en gamen.

"Ontzettend spijt van ziek gedrag"

Wouter A. zat dinsdag trillend en huilend in de rechtbank in Assen. Hij zei dat hij ontzettend spijt had van zijn ,,zieke gedrag. Ik snap niet dat ik iedereen zo'n pijn heb kunnen doen." Uit psychologisch onderzoek blijkt dat Wouter A. verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege meerdere stoornissen en een gokverslaving.

Tijdens de zitting kwam de vraag hoe het zit met zijn geweten en het gevaar voor herhaling, mede omdat Wouter A. aangaf dat hij niet was gestopt als hij niet was opgepakt. Daarom pleitte zijn advocaat Peter Plasman voor extra onderzoek door een psychiater. De rechtbank ging akkoord en stelde de zaak voorlopig uit voor extra onderzoek.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Chris Hom

    De dader hangt het slachtoffer uit... inderdaad ziekelijk.

  • Jean West

    Hij is gepakt en had weer spijt, altijd hetzelfde liedje.

Lees meer