Soldaten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) arresteren de vermeende oorlogsmisdadiger Alfred Yekatom, alias ‘Rambo'.
AFP Soldaten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) arresteren de vermeende oorlogsmisdadiger Alfred Yekatom, alias ‘Rambo'.

Afrikaanse oorlogmisdadiger ‘Rambo’ naar Internationaal Strafhof

Alfred Yekatom, een vroegere militieleider uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, is overgedragen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De man werd er zaterdagavond opgesloten in het detentiecentrum, zo bevestigde een woordvoerder.

Het is de eerste maal sinds het uitbreken van de burgeroorlog vijf jaar geleden in de Centraal-Afrikaanse Republiek dat een rebellenleider zich zal moeten verantwoorden. De 43-jarige Yekatom, ook “Rambo” genoemd, wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Yekatom werd twee weken geleden opgepakt en zaterdag met een chartervlucht naar Den Haag overgebracht. Hij zal zo snel mogelijk worden verhoord.

De VN beschuldigt de rebellenleider van talrijke mensenrechtenschendingen. Zijn militie zou burgers hebben gedood en verminkt en kindsoldaten gerekruteerd. Yekatom leidde een fractie van de christelijke Anti-Balaka-milities die strijden tegen de islamitische groepering Seleka. Die laatste veroverde in 2013 een groot deel van het land en wierp de regering Bozizé omver. Bij de burgeroorlog die daarop volgde, sloegen 1,3 miljoen mensen op de vlucht, zowat een kwart van de bevolking van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De helft van de bevolking is aangewezen op humanitaire hulp. De VN hebben al enkele jaren een vredesmissie in het land: Minusca.

Berechting

De aanklager bij het Strafhof, Fatou Bensouda, benadrukt dat Yekatom - net als elke andere verdachte voor het ICC - onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen: “Vandaag wil ik hulde brengen aan de moed en vastberadenheid van de getuigen in de Centraal Afrikaanse Republiek, die zich blijven melden om hun getuigenissen af te leggen en hen aan te moedigen dat te blijven doen. Zonder hen zou gerechtigheid niet mogelijk zijn.”

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Van Geel

    Schaf dat Hypocriete geldverslindend strafhof gewoon af en laat de landen zelf deze problemen oplossen.

  • Frank Joos

    Ik denk dat iedereen die iets te zeggen had een oorlogsmisdadiger is. Anders is het geen oorlog.

Lees meer