2
AFP

Agent schiet betoger van dichtbij neer in Hongkong: geweld laait opnieuw op

De politie die een betoger neerschiet, een man die verandert in een menselijke toorts en het verkeer dat vastloopt in de hele stad. Hongkong kende een van de meest gewelddadige en chaotische dagen in vijf maanden van protest.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De betogers reageerden hevig op een Facebookvideo waarop te zien was hoe een politieagent een betoger van dichtbij neerschoot in de wijk Sai Wan Ho, in het noordoosten van het eiland van Hongkong. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De manifestant naderde de agent toen die een kompaan aan het arresteren was. 

Op verschillende locaties in de metropool trokken betogers blokkades op. Vandalen beschadigden metrostations en bedrijven die ervan beschuldigd worden onder een hoedje te spelen met de lokale regering of Peking.

Een gemaskerde man besproeide zelfs een andere man met een ontvlambaar product. De man veranderde in een menselijke toorts. De video waarop de gewelddadige beelden te zien zijn, werd gefilmd met telefoons en verspreidde zich al snel op sociale media.

De politie beschuldigde een betoger ervan verantwoordelijk te zijn voor de feiten. “De relschoppers gooiden ook nog een molotovcocktail naar een trein”, klonk het.

De Britse ex-kolonie kampt al enkele maanden met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. De inwoners van Hongkong komen massaal op straat tegen de plaatselijke regering en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. De manifestaties worden steeds gewelddadiger, waardoor nu ook geprotesteerd wordt tegen politiegeweld. 

2 Arrestatie van een manifestant in Hongkong.
AP Arrestatie van een manifestant in Hongkong.