2 Sean Monterrosa.
GoFundMe Sean Monterrosa.

Agent schiet knielende overvaller dood in Californië: “Hij verwarde hamer met vuurwapen”

Een 22-jarige overvaller is in de Amerikaanse staat Californië doodgeschoten terwijl hij geknield op de grond zat. Het incident gebeurde in de stad Vallejo, op een moment dat er betoogd wordt tegen politiegeweld en racisme.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het slachtoffer was volgens Amerikaanse media een Latijns-Amerikaanse man die probeerde te vluchten na een overval op een apotheek. De politieman die schoot, verwarde de hamer die het slachtoffer in zijn zak had met een vuurwapen.

Sean Moterrosa rende richting een auto waarmee kort daarvoor een politiewagen geramd was. Hij stopte plotseling en ging op zijn knieën zitten met zijn handen boven zijn middel. Een politieman dacht de kolf van een vuurwapen te zien, zag hem als een gevaar en schoot vijf keer vanuit zijn patrouillewagen. Moterrosa werd één keer geraakt en overleed ter plekke.

“Het was de bedoeling om het plunderen te stoppen”, reageerde politiechef Shawny Williams. “Mijn agenten voelden een reële dreiging. Als een politieman geweld moet gebruiken, is er altijd sprake van een tragedie. Ik bied mijn medeleven aan aan zijn familie.”

2 Alicia Saddler met op de achtergrond een afbeelding van haar overleden broer.
RV Alicia Saddler met op de achtergrond een afbeelding van haar overleden broer.

Oude wonden opengereten

Tijdens de persconferentie naar aanleiding van zijn overlijden kwam ook Alicia Saddler aan het woord. Voor haar reet de dood van Moterrosa oude wonden open. Haar broer Angel Ramos (21) stierf in 2017 door een kogel, nadat de politie opgeroepen werd voor een familieruzie. “Mijn broer werd ook vermoord door een agent”, stelde ze. “Deze man zat ongewapend op zijn knieën. Een hamer noem ik geen wapen. De agent die dit op zijn geweten heeft, moet achter tralies belanden.”

Justitie en politie zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen. In New York zijn dan weer drie agenten gewond geraakt na een gevecht met een messentrekker.

49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    In een normale samenleving gaan we er van uit dat dergelijke individuen opgepakt worden en veroordeeld worden tot een passende straf via een eerlijk proces. Niet dat agenten - soms zelfs op basis van valse vermoedens - hen ter plaatse executeren.

  • ERIC SPRANGERS

    overvaller of niet, iemand die geknield met de handen op het hoofd zit, vraagt niet om doodgeschoten te worden. Op deze manier zullen ook onschuldigen vermoord worden. Correct handelen is de boodschap!

Lees meer