UNKNOWN

Ahmadinejad spelt VS de les vanuit groene zone in Bagdad

"Het Iraakse volk houdt niet van Amerika". Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmedinejad verklaard tijdens een historisch bezoek aan buurland Irak. De Iraanse president, die zich in de door de Verenigde Staten beveiligde groene zone van Bagdad bevond, ontkende dat zijn regime steun verleent aan sjiitische strijders in Irak.

De Amerikaanse president George W. Bush "beschuldigt steeds de anderen zonder over bewijzen te beschikken en dat vergroot de problemen. De Amerikanen moeten begrijpen dat het Iraakse volk niet van Amerika houdt", zei Ahmadinejad na een onderhoud met de Iraakse premier Nouri al-Maliki.

Ademruimte
Eerder op de dag had Bush vanuit zijn ranch in Texas verklaard dat de Iraakse leiders hun buur duidelijk moesten maken dat Teheran moet "stoppen met het leveren van gesofistikeerd materiaal dat Iraakse burgers doodt". Ook waarschuwde de Amerikaanse president Ahmadinejad om zich niet te mengen in interne Iraakse aangelegenheden, "want wij willen voldoende ademruimte om onze democratie te ontwikkelen".

Washington beticht Iran ervan de Iraakse opstandelingen te bevoorraden met militair materiaal. Het bezoek van Ahmadinejad aan Irak markeert alleszins de toenemende invloed van Iran in de regio. Het fundamentalistische moslimregime in Teheran en het Irak van de soennitische dictator Saddam Hoessein vochten tussen 1980 en 1988 een bloedige oorlog uit, maar sinds de VS vijf jaar geleden Hoessein ten val brachten, zijn de kaarten grondig herschikt. In beide landen maken de sjiieten immers de meerderheid uit.

Samenwerking
Ahmadinejad bevestigde op een gemeenschappelijke persconferentie met president Jalal Talabani dat zijn bezoek "een nieuwe bladzijde opent in de bilaterale relaties tussen Iran en Irak". "Wij hebben een gemeenschappelijke kijk op de zaken en beide landen zijn vastbesloten om hun politieke, economische en culturele samenwerking te versterken", verklaarde hij. De twee leiders ondertekenden enkele samenwerkingsakkoorden. Over de inhoud ervan raakte echter weinig bekend.

Geen Amerikaanse bescherming
Ahmadinejad, gekleed in een wit hemd en grijs kostuum, was vanochtend per helikopter gearriveerd op de luchthaven van Bagdad. De controversiële Iraanse president werd met alle égards ontvangen, maar hoefde uiteraard niet te rekenen op de bescherming van Amerikaanse troepen. In Irak zijn nog steeds 158.000 Amerikaanse soldaten actief. De VS onderhouden al sinds de islamitische revolutie in Teheran in 1980 geen diplomatieke banden meer met Iran.

De Iraanse leider werd ontvangen in de groene zone, het door de VS beveiligde gebied aan de oever van de Tigris waar de belangrijkste politieke hoofdkwartieren en de Amerikaanse ambassade liggen. (belga/bf)

Lees meer