BELGA

Air France in beroep veroordeeld voor discriminatie

Vliegtuigmaatschappij Air France is veroordeeld door het hof van beroep in Parijs wegens discriminatie, omdat een pro-Palestijnse militante in 2012 van het vliegtuig, dat naar Tel Aviv vloog, werd gezet. Als motief bracht Air France aan dat ze noch joods, noch Israëlisch was. In eerste aanleg werd de Franse vliegtuigmaatschappij veroordeeld tot een boete van 10.000 euro en 3.000 euro schadevergoeding met interest. Het hof van beroep bevestigde het vonnis vandaag, maar de publicatie van het oordeel, iets wat in eerste aanleg werd geëist, komt er niet.

Op de zitting in beroep had de advocaat-generaal ontslag van rechtsvervolging geëist, omdat de echte reden van het uit het vliegtuig zetten van de passagier niets te maken had met haar afkomst, maar met de weigering vanwege de Israëlische autoriteiten om haar toe te laten op Israëlisch grondgebied, wat "volstrekt legaal is" volgens hem.

"We zijn natuurlijk tevreden met dit arrest na de vorderingen van het parket-generaal, hoewel we het belangrijk vinden dat het arrest gepubliceerd wordt in de pers, rekening houdend met de houding van Air France, dat zijn verantwoordelijkheid in deze zaak hardnekkig ontkent", verklaarde Clémence Bectarte, een van de advocaten van de eiseres.

"Het is geen verrassing voor ons. Men had niet moeten vragen naar de godsdienst van de passagier, dat was een fout, ook al gebeurde dat omwille van humanitaire redenen en met de wil om te vermijden dat de eiseres gearresteerd zou worden door de Israëlische autoriteiten bij aankomst", verklaarde Fabrice Pradon, advocaat van Air France. Hij gaf aan dat Air France nu maatregelen nam om dergelijke incidenten te vermijden. "Dit was geen discriminatie en het was geen strafrechtelijke veroordeling waard."

Lees meer