Ivan Marquez, onderhandelaar voor de Farc (links) en Humberto de la Calle, hoofdonderhandelaar voor de overheid (rechts).
AP Ivan Marquez, onderhandelaar voor de Farc (links) en Humberto de la Calle, hoofdonderhandelaar voor de overheid (rechts).

Akkoord tussen Farc en Colombia over drugs

In Colombia hebben de overheid en leden van de guerrillabeweging Farc gisteren een akkoord gesloten over de drugshandel in het land. Dat heeft een Cubaanse diplomaat verklaard. De drugshandel was het derde punt in een lijstje van zes dat op de planning staat tijdens de vredesgesprekken, die in 2012 van start zijn gegaan.

De delegaties van de overheid en van Farc hebben een akkoord bereikt over het derde punt, met name de zoektocht naar een "oplossing voor het probleem van de illegale drugs", klinkt het.

In 2013 werden al akkoorden gesloten over de twee belangrijkste onderwerpen van de onderhandelingen: de ontwikkeling van de landbouw en de deelname van de guerrillabeweging aan het politieke leven nadat een algemeen vredesakkoord afgesloten is.

Vergoeding slachtoffers
Nu moeten de twee partijen nog spreken over de vergoeding van de slachtoffers van het conflict, waarbij in 50 jaar tijd honderdduizenden mensen omkwamen en ongeveer 4,5 miljoen op de vlucht sloegen, over een effectieve beëindiging van de vijandelijkheden en over het afsluiten van een definitief vredesakkoord.

Farc kondigde eerder op de dag al aan om zijn militaire activiteiten van 20 tot 28 mei stop te zetten vanwege de presidentsverkiezingen.

Lees meer