7
AP

Al 18 doden bij betogingen in Chili

In Chili zijn nu al 18 doden gevallen sinds het losbarsten van een golf van sociaal protest in het land. De voorbije 24 uur kwamen er 3 personen om, zei ondersecretaris van Binnenlandse Zaken Rodrigo Ubilla. Het protest ging op 18 oktober van start, nadat de regering van de conservatieve president Sebastián Piñera de prijzen voor het openbaar vervoer had verhoogd. 

Een man werd volgens zijn familie door Chileense gendarmes doodgeslagen, zei Ubilla, die aangaf dat de zaak werd onderzocht. Twee andere Chilenen, onder wie een kind van vier, kwamen om toen een dronken autobestuurder inreed op een groep betogers. In een eerdere balans was sprake van vijftien doden. Elf daarvan kwamen om bij branden in winkels en bedrijven in de omgeving van hoofdstad Santiago.

Naast de achttien doden vielen er 269 gewonden en arresteerden de ordediensten 1.900 personen, zegt het Nationaal Instituut voor de Mensenrechten (INDH). In Santiago, waar net als in tientallen andere steden de noodtoestand geldt, betoogden Chilenen woensdag op de Plaza Italia, in het centrum van de stad, waar sinds vrijdag al honderdduizenden Chilenen hebben betoogd.

Sociale maatregelen onvoldoende

Chili wordt gezien als een van de meest stabiele democratieën van Zuid-Amerika. Toch deed een kleine verhoging van de tarieven van openbaar vervoer vorige week protest losbarsten in het hele land. De regering van de rechtse president Sebastián Piñera trok de verhoging intussen in, maar het protest tegen de hoge levensduurte en de grote ongelijkheid gaat onverminderd door. Ook nu Piñera een pakket sociale maatregelen heeft aangekondigd, blijven betogers massaal de straat op trekken. Die betogingen verlopen in het algemeen vreedzaam. Er wordt daarbij ook om het ontslag van Piñera geroepen.

Militair ingrijpen

Na het losbarsten van het protest vorige week, waarbij ook grootschalige vernielingen werden aangericht, stelde de regering-Piñera een avondklok in en stuurde ze het leger de straat op. Dat was ongezien sinds de militaire dictatuur die het land in de greep hield van 1973 tot 1990. Op sociale media duiken de jongste dagen regelmatig beelden op van buitensporig geweld gepleegd door gendarmes en soldaten.

“Genoeg prijsstijgingen en misbruik”, tweette vakbondsfederatie UCT dinsdagavond. Die riep op tot een staking van twee dagen, net als een twintigtal andere organisaties van arbeiders en studenten. Allen veroordeelden ze de beslissing om de noodtoestand af te kondigen in negen van de zestien regio’s, de avondklok in te stellen en het leger te laten ingrijpen. 

7 Betogers in hoofdstad Santiago.
AFP Betogers in hoofdstad Santiago.
7 De autoriteiten zetten waterkanonnen in tegen betogers.
AFP De autoriteiten zetten waterkanonnen in tegen betogers.
7
AFP
7 Een medewerker van de veiligheidsdiensten vuurt een wapen af tijdens de betoging.
REUTERS Een medewerker van de veiligheidsdiensten vuurt een wapen af tijdens de betoging.
7
AFP
7
AP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer