EPA

Al 310 doden geteld, onder wie minstens 45 kinderen

“Syriër opgepakt voor verhoor”

Twee dagen na de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen naar 310. Dat meldt de politie. Meer dan 500 gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Volgens de autoriteiten zijn al 40 mensen, “onder wie een Syriër”, opgepakt en meer dan 20 woningen doorzocht.

De regering van de Aziatische eilandstaat, die voor de kust ligt van India, denkt dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanvallen op hotels en kerken zit. De organisatie kreeg volgens de autoriteiten mogelijk hulp uit het buitenland.

Er zijn al veertig verdachten opgepakt, onder wie ook een Syriër. Dat laatste vernam Reuters van drie ingewijden. De politie zou de Syriër hebben aangehouden voor verhoor nadat lokale verdachten aan de tand waren gevoeld.

32 van de opgepakte verdachten zijn Sri Lankanen die een tijd in Syrië hebben doorgebracht.

Noodtoestand

Het presidentschap heeft afgelopen nacht de noodtoestand uitgeroepen in het belang van de openbare veiligheid. Hierdoor krijgen de veiligheidsdiensten speciale bevoegdheden. Vandaag geldt een dag van nationale rouw. Vanochtend (lokale tijd) werden al drie minuten van stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers.

 Baby van 18 maanden

Bij de aanslagen van zondag zijn vijfenveertig minderjarigen gedood en tientallen anderen verwond. Dat zegt het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, dinsdag. Volgens woordvoerder Christophe Boulierac kunnen de aantallen nog oplopen. In de stad Negombo (Westelijke Provincie) kwamen 27 kinderen om, terwijl er in de stad Batticaloa (Oostelijke Provincie) 13 stierven. In Batticaloa was het jongste slachtoffertje amper achttien maanden oud, zegt Boulierac.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Francois Van Mol

    Reeds 60 verwarde mannen met psychische problemen opgepakt , en neen hoor heeft niets met islamitische terreur te maken . Deze aantallen in slachtoffers heb je enkel bij een kleine veldslag. Maar niemand durft zich openlijk vragen stellen. En Franske uw vergelijk gaat niet op jongen.

  • marie-claire de bosscher

    franske, hoeveel anderen er sterven van armoede doet hier niet terzake, het ene probleem maakt het andere niet erger of minder erg; dit is heel erg, en dat andere om andere redenen sterven is even erg...

Lees meer