4 Filipijnse troepen aan de frontlinie in Marawi.
afp Filipijnse troepen aan de frontlinie in Marawi.

Al 45 burgerdoden bij offensief rond Filipijnse Marawi

In de nu al zeven weken durende belegering van Marawi City, in het zuiden van de Filipijnen, zijn 45 burgers gedood door islamistische strijders. Dat meldt het Filipijnse leger vandaag, na de vondst van de stoffelijke overschotten van burgers die vermoedelijk het slachtoffer werden van executies. De lijken werden gisteren gevonden op een plaats waarvan aangenomen wordt dat het een executiesite is van strijders die geallieerd zijn met IS.

"Zes van de doden werden geëxecuteerd in het begin van de crisis, zoals te zien was in een video die de terroristen maakten en online postten", aldus een verklaring van het leger. "Er wordt gevreesd dat er nog meer mensen zijn die meedogenloos werden vermoord door de terroristen omdat ze hun bevelen niet naleven.

De jihadistische rebellen waren op 23 mei de stad Marawi, op het zuidelijke eiland Mindanao, binnengevallen. De regering probeert sindsdien om de stad weer onder controle krijgen. Er worden onder meer gevechtsvliegtuigen, legerhelikopters en gepantserde voertuigen ingezet. Toch houden de jihadisten nog altijd delen van de stad in handen. Bij de belegering zijn al 529 mensen omgekomen, van wie 392 terroristen en 92 regeringssoldaten, aldus een militaire woordvoerder.

4 De Filipijnse Rodrigo Duterte.
ap De Filipijnse Rodrigo Duterte.
4
afp
4
ap

Lees meer