3
REUTERS

Al 70 doden na twee weken van overstromingen in Iran

De balans van de zware overstromingen die Iran al ruim veertien dagen teisteren, is opgelopen tot zeventig doden. Dat meldt het officiële nieuwsagentschap IRNA. De Iraanse autoriteiten hebben vandaag de ontruiming bevolen van duizenden inwoners van zes steden in het zuidwesten van het land. 

"De overstromingen hebben ook 791 gewonden geëist, waarvan er 45 nog in het ziekenhuis liggen", zegt Pirhossein Koolivand, het hoofd van de noodhulpdiensten (EMS). Fars, de provincie in het zuidwesten van het land, is het ergst getroffen. Daar kwamen 23 personen om

Het noodweer teistert Iran al negentien dagen. Een eerste reeks overstromingen trof het noordoosten van het land op 19 maart. Een tweede reeks hield huis in het westen en zuidwesten van het land op 25 maart, en eiste in totaal 45 doden in het hele land.

Een derde reeks kwam op 1 april op gang. Stortregens deden toen opnieuw het westen en zuidwesten van het land overstromen. De Iraanse regering zegt dat de overstromingen ongeveer 12.000 kilometer wegen beschadigd hebben, ruim een derde van het wegennet in het land.

Evacuatie

Gevreesd wordt dat stuwdammen op de rivier Karkheh het zullen begeven door het stijgende waterpeil. Om een overbelasting te vermijden, openden de autoriteiten al de sluisdeuren van de Karkeh-dam, de grootste van de exemplaren op de gelijknamige rivier.

Daardoor dreigen wel verschillende steden langs de oevers onder water te komen. De gouverneur van Khoezistan, Gholamreza Shariati, spreekt van een “kritieke situatie” en heeft “zo snel mogelijk” de evacuatie van zes steden bevolen.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli worden 400.000 inwoners van Khoezistan bedreigd door de overstromingen.

3
AFP
3
AFP

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer