EPA

Al meer dan 2.000 mensen vergiftigd door chemicaliën in Maleisische rivier

Meer dan 2.000 mensen zijn ziek geworden in Maleisië nadat ze vergiftigd werden door chemicaliën die vorige week gedumpt werden in een rivier. Onder de slachtoffers van de giftige dampen zaten ook veel kinderen.

Al 2.355 mensen hebben medische zorg gekregen sinds het incident zich voordeed. 113 burgers moesten in het ziekenhuis opgenomen worden, aldus lokaal parlementslid Sahruddin Jamal. In het zuiden van de staat Johor werden zo'n 200 scholen en crèches gesloten. Dodelijke slachtoffers vielen er tot nu toe nog niet.

Gezien de omvang van de gezondheidscrisis bracht premier Mahathir Mohamad gisteren een bezoek aan de slachtoffers die in het ziekenhuis liggen. Hij prees het werk van de hulpverleners. Ook het leger werd ingezet.

Volgens lokale media is het giftige afval afkomstig van een olie die gebruikt wordt voor het smeren van bootmotoren. Die zou methaan en benzeen afgeven. Ze schatten dat zo'n 40 ton gedumpt werd in de rivier. Er werden drie mannen gearresteerd. Zij riskeren tot vijf jaar cel als ze schuldig worden bevonden aan de schending van de milieuwetgeving. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer