3 Een demonstrant met een Boris Johnson-masker op begraaft op symbolische wijze de Britse democratie aan de poort van Downing Street in Londen.
AFP Een demonstrant met een Boris Johnson-masker op begraaft op symbolische wijze de Britse democratie aan de poort van Downing Street in Londen.

Al meer dan miljoen handtekeningen tegen verdaging Brits parlement

Een online petitie tegen de opschorting van het Britse parlement heeft gisterenavond binnen enkele uren de kaap van één miljoen handtekeningen overschreden. De initiatiefnemers van de petitie willen dat de werkzaamheden in Westminster niet worden onderbroken zolang Groot-Brittannië de brexit niet uitstelt of de plannen om de Europese Unie te verlaten niet worden opgegeven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De beslissing van premier Boris Johnson om de Britse koningin op 14 oktober een toespraak te laten houden, waardoor het parlement pas op amper zeventien dagen voor de Brexit zijn werkzaamheden zou hervatten, wordt in het Verenigd Koninkrijk op heel veel kritiek onthaald. 

Gisterenavond kwamen in Londen, Manchester, Edinburgh en andere grote Britse steden duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de beslissing. Voor het Parlement kwamen enkele honderden mensen samen en ook in Downing Street werd geprotesteerd. De manifestanten hadden Europese vlaggen bij zich en riepen leuzen als ‘stop de staatsgreep’.

In Europese kringen blijft het eerder stil. De Europese Commissie doet de zaak af als "een binnenlandse aangelegenheid". 

lees verder onder de foto:

3 Een vrouw zwaait met de Europese vlag in Londen.
AP Een vrouw zwaait met de Europese vlag in Londen.

Symbolisch

Elke burger kan met een petitie op de proppen komen. Indien een petitie 100.000 handtekeningen krijgt, moet het parlement een debat over het onderwerp toelaten. In april kwam het tot zo’n debat toen 6 miljoen mensen een petitie steunden voor de terugtrekking van de brexit. Dergelijke petities noch de debatten hebben rechtstreekse gevolgen en zijn vooral symbolisch van aard.

3 Een anti-brexitdemonstrant houdt een bord omhoog met nee aan brexit, nee aan Boris en ja aan Europa.
AFP Een anti-brexitdemonstrant houdt een bord omhoog met nee aan brexit, nee aan Boris en ja aan Europa.

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Freddy Gillis

    Bij den no deal ziet het er niet goed uit voor niemand niet alleen zeer veel banenverlies in België maar ook devaluatie van de pond dus geen uitvoer naar de Uk en Schotland en noord Ierland willen bij de EU blijven. Die noord Ieren gaan zich niet neer leggen bij een no deal brexit. Ik kom er vaak en daar komt een burger oorlog van je ziet nu reeds dat het IRA aan populariteit wint. Zeer verontrustend.

  • Frank Imhof

    Een van de acolieten van de mei '68 generatie heeft in België ook eens het parlement buitenspel gezet met zijn volmachten -- veel protest is er toen niet gekomen van de "politiek correcten". En nu ? In ieder geval blijft het buitenspel zetten van het parlement en het misbruiken van een instituur toch wel gevaarlijk.

Lees meer