2
AFP

Al week protesten in Libanon: militairen gebruiken geweld tegen betogers

Militairen proberen met geweld de orde te herstellen in Beiroet, nadat er al een week lang protestbetogingen zijn gehouden tegen het regeringsbeleid. Dat hebben ooggetuigen gemeld. De militairen die met pantservoertuigen zijn uitgerukt, drijven de betogers met gebruik van geweld uiteen en slopen hun barricades. Een woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de bevolking de steun krijgt van de VS.

"We betogen ook voor jullie families", zegden betogers tegen de soldaten, zo blijkt uit video's op sociale media. Anderen deelden witte bloemen uit aan de militairen.
Oorzaak van de onlusten is de slabakkende economie van het land dat gebukt gaat onder grote schulden. Critici verwijten het regime corruptie en verkeerde economische keuzes. 

Sinds vorige donderdag ligt het leven lam in Beiroet. Scholen, universiteiten en banken bleven ook vandaag dicht. Regering en partijen discussiëren over de vraag of er geen economische experts moeten opgenomen worden in de regering. De hervormingen die al aangekondigd werden, gaan volgens de betogers niet ver genoeg.

Premier Saad Hariri beloofde de salarissen van de ministers en parlementairen te korten en volgend jaar geen nieuwe belastingen meer op te leggen, maar de betogers eisen dat corrupte machthebbers opstappen.

Steun VS

Het Libanese volk is “terecht boos” omdat de regering weigert de corruptie aan te pakken, zegt een woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Washington steunt het recht van de Libanezen op vreedzaam protest, aldus de woordvoerder.

“De mensen in Libanon zijn gefrustreerd. Er komen enorme menigten de straat op... en mensen willen actie zien. De overheid van de Verenigde Staten steunen hun oproep tot actie voor hervorming en voor de aanpak van corruptie”, klonk het verder. “Dit is geen nieuw probleem. De economische crisis waarmee Libanon mee te maken heeft, zat er al lang aan te komen.”

2
EPA

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Melissa Muñoz

    de hele week kwam er in het nieuws dat dit om een VREEDZAME betoging zou gaan, wat is de reden dat de militairen moeten afkomen met gepantserde wagens om 'orde op zake te stellen' Net zoals in chili, dat al dagen aan de gang is! Het enige wat er op het nieuws te zien is zijn de 'agressieve betogers' terwijl het hier ging over een LAWAAIPROTEST, met potten en pannen.. Duizend video's van mensen die worden mishandeld door politie en het leger.. Maar de media toont wat anders

Lees meer