4 Bij het DeLongmeer in Anchorage, de hoofdstad van Alaska, zoeken mensen verkoeling.
AP Bij het DeLongmeer in Anchorage, de hoofdstad van Alaska, zoeken mensen verkoeling.

Exclusief voor abonnees

Alaska breekt het ene na het andere warmterecord: “Beren en elanden zoeken verkoeling onder sproeiers in de tuin”

Alaska, de Amerikaanse staat die berucht is om zijn sneeuw en ijs, breekt het ene na het andere warmterecord. Wat zegt deze hittegolf over de toekomst van het noordpoolgebied?

Inwoners van Alaska dragen ook ’s zomers nog vaak een windjack en een muts. Niet dit jaar. Velen liggen in badkleding en ingesmeerd met zonnebrand onder een parasol langs een koel meer. Na Europa en India beleeft ook de noordelijkste Amerikaanse staat, die deels binnen de poolcirkel ligt, een hittegolf.

Na een voorjaar dat ook al ongewoon warm was, bereikte het kwik in Anchorage deze maand 32 graden – een record voor Alaska’s grootste stad, die ook nog werd geplaagd door rookwolken van bosbranden. Niet alleen in Anchorage, ook op andere plaatsen sneuvelde het ene warmterecord na het andere. Hoe uitzonderlijk de temperaturen zijn voor Alaska illustreerde een vrouw die The Los Angeles Times vertelde dat beren en elanden verkoeling zochten bij de sproeiers in haar tuin.

Hoe kan dit deel van de wereld, dat we vooral associëren met sneeuw en ijs, zo warm worden? Wat zegt de hittegolf over de toekomst van het Noordpoolgebied?

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom Wittemans

    Ik zit in de regen in noord Spanje?? Neenee ik wil een klimaatswisseling gerust toegeven. Maar de eu. Wanneer hakken die de knopen door? Wij moeten luisteren zij zijn leiders. Als ik naar de winkel ga met de fiets en een draagtas gaat het morgen nog warm zijn hoor.

  • Marcel De Bock

    Anchorage is de grootste stad van Alaska maar de hoofdstad van de staat Alaska is Juneau! De tekst onder de foto is dus foutief.

Lees meer