3 Een vrouw stemt in Athene.
REUTERS Een vrouw stemt in Athene.

Alexis Tsipras stevent af op forse nederlaag bij verkiezingen in Griekenland

Griekenland opende vandaag om 07.00 uur (lokale tijd) de stembussen. Volgens de laatste peilingen gaat de oppositie Nieuwe Democratie de verkiezingen glansrijk winnen. De partij van premier Alexis Tsipras lijkt te worden weggevaagd.

Onder normale omstandigheden zou Tsipras zijn premierschap tot oktober kunnen aanhouden, maar toen zijn partij een forse nederlaag leed bij de Europese verkiezingen, werd zijn aftreden geëist. Tsipras besloot vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Tsipras wordt verweten dat hij, tegen zijn belofte in, toch meeging in de Europese eis tot meer bezuinigingen. Veel Grieken zien in hem de man die het land dieper in de schulden stak. Ook een  - internationaal nochtans fel toegejuichte - deal over de naam van buurland Noord-Macedonië die Tsipras afsloot, werd hem niet in dank afgenomen.

Belangrijkste opponent van Tsipras is Kyriakos Mitsotakis (51) van de Nieuwe Democratie. Hij komt uit een beroemde politieke dynastie en hoopt in de voetsporen van zijn vader te treden als premier.

3 De Griekse premier Alexis Tsipras.
AP De Griekse premier Alexis Tsipras.
3 Kyriakos Mitsotakis.
AP Kyriakos Mitsotakis.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Van 2004 tot 2009 was die partij aan de macht. In die periode werd met steun van binnen- en buitenlandse banken enorm veel geld geleend. In 2009 hadden buitenlandse banken alleen al een blootstelling van 140 miljard € aan investeringen in Griekenland. Griekse banken creëerden dan ook nog eens een zeepbel in de privé schuld met leningen die stegen met een factor 7 aan huishoudens en 4 aan bedrijven tussen 2001-2009. Het vervolg kennen we.

  • Philippe Vander Haeghen

    Waar is die miljardensteun vanuit Europa eigenlijk naar toe gegaan?

Lees meer