Is de Zweedse hoofdstad Stockholm een tikkende tijdbom? De groeiende ongelijkheid heeft al tot geweldddadige protesten geleid.
AFP Is de Zweedse hoofdstad Stockholm een tikkende tijdbom? De groeiende ongelijkheid heeft al tot geweldddadige protesten geleid.

Alles voor de kameraden: maak kennis met militant links in Zweden

Overal in Europa winnen populistische partijen aan populariteit. Maar in Zweden heeft de opkomst van rechts een wel heel frappante tegenbeweging op de been gekregen: het Revolutionair Front. Alternatief nieuwsplatform VICE trok op pad en vond kameraden met messen.

De Europese parlementsverkiezingen hebben het pijnlijk duidelijk gemaakt: ultranationalistische partijen staan sterk over heel Europa. Of ze nu aan aanhang winnen of niet, feit is dat ze uitgegroeid zijn tot een machtsfactor waarmee rekening moet gehouden worden.

In Zweden is er de laatste tijd een sterke stijging in politiek geweld opgetekend. Radicale groepen zijn niet uit krantenkoppen weg te slaan. Maar wat opmerkelijk is, is dat één van de meest vijandige, extremistische organisaties zich niet vereenzelvigt met de nazistische ideologie noch extreem rechtse opvattingen, maar integendeel, met anti-fascime en extreem links gedachtegoed.

Beter bekend als het Revolutionaire Front wil deze groep van militante socialisten het nazisme in Zweden tegen alle prijs in de kiem smoren. VICE News trok op pad om leden van het Revolutionaire Front op te sporen en de ongewone opgang van een beweging van linkse militanten te portretteren. Bekijk het filmpje hieronder.

Lees meer