Amanda Knox: "Ik heb mijn vriendin niet vermoord"

Amanda Knox blijft ontkennen dat ze Meredith Kercher vermoord heeft. In een exclusief interview met CNN vertelt ze dat er wel bewijs zou gevonden zijn als ze op de plaats van de moord was. Maar er werden geen vinger- of voetafdrukken of DNA gevonden. Knox doet haar verhaal twee dagen nadat het Italiaans hof een verklaring over haar veroordeling vrijgegeven heeft.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Knox en Raffaele Sollecito, haar toenmalige vriendje, werden in 2007 schuldig bevonden aan de moord op Meredith Kercher, maar de Amerikaanse ontkent nog steeds elke betrokkenheid. "Ik heb mijn vriendin niet vermoord. Ik heb haar niet gestoken met een mes, ik had geen enkele reden. In de maand dat we samen woonden, werden we echt vriendinnen. De week voor de moord zijn we nog samen naar een concert geweest. We hebben nooit ruzie gemaakt."

DNA
Volgens het Italiaanse hof van Beroep kan Rudy Guede, de derde persoon die in deze zaak veroordeeld werd, niet alleen gehandeld hebben. Volgens rechter Alessandro Nencini waren Amanda en Meredith het oneens over de huur van het appartement in Perugia. Knox ontkent dat echter. "Als ik daar was geweest, zouden er sporen van haar lichaam op mij zitten. En ik zou zelf ook DNA hebben achtergelaten. Maar ik was daar niet, omdat ik onschuldig ben."

"Ze heeft afgezien"
Rechter Nencini achtte Knox niet alleen in staat om iedereen in haar omgeving te beïnvloeden, ze zat ook aan de drugs. "Dat is niet waar. Ik ben die persoon niet. En er zijn ook geen bewijzen om dat aan te tonen." Know werd gefilmd terwijl ze haar vriend kuste op de plaats van de moord en in het politiekantoor zat ze losjes op zijn schoot. Ze vertelde ook aan de vrienden van Meredith dat ze moet afgezien hebben. "Ik denk echt dat de mensen een soort tunnelvisie hebben over mij. Daar heb ik heel lang tegen moeten vechten."

Minder en minder bewijs
Het hof van Beroep van Firenze veroordeelde het tweetal in januari respectievelijk tot 28 en 25 jaar gevangenisstraf. Beiden zijn echter nog op vrije voeten want hun advocaten zijn in cassatie gegaan. De vraag is of Knox zal uitgeleverd worden aan Italië om haar straf uit te zitten. Ze verblijft momenteel nog in de Verenigde Staten en was niet aanwezig op haar nieuw proces. De Amerikaanse dacht dat het hof van Beroep in Firenze haar onschuldig zou verklaren en was dan ook van de kaart toen dat niet het geval bleek te zijn. "Naarmate de zaak vorderde, werd het bewijs tegen mij minder en minder. Ze hebben de gaten gewoon opgevuld met speculaties. Het is geen ingewikkelde zaak, dat maakt iedereen er van."

Duidelijkheid
Knox blijft hopen dat haar onschuld bewezen wordt in cassatie zodat ze verder kan met haar leven. "Ik heb geleerd dat je alles stap voor stap moet aanpakken, zeker uit mijn tijd in de gevangenis. Als ik over alles nadenk, is het veel te veel ineens. Ik geloof oprecht dat ik dit kan winnen en er eindelijk duidelijkheid komt zodat iedereen die geleden heeft rust vindt."

Lees meer