Mario Abdo Benitez is sinds vorige maand de nieuwe president van Paraguay.
AFP Mario Abdo Benitez is sinds vorige maand de nieuwe president van Paraguay.

Ambassade Paraguay al weer weg uit Jeruzalem

Paraguay verhuist zijn ambassade in Israël weer terug van Jeruzalem naar Tel Aviv. De regering van de nieuwe president Mario Abdo Benítez vindt het besluit van de voorganger van Abdo, Horacio Cartes, onverstandig en ondiplomatiek.

Het Zuid-Amerikaanse land verhuisde in mei de ambassade naar Jeruzalem. Cartes ging er zelf naar toe om de nieuwe missie feestelijk te openen, samen met premier Benjamin Netanyahu. 

Maar destijds klonk al kritiek van onder anderen Abdo dat Cartes in zijn eentje een buitenlandse politiek bedreef die betrekkingen met zowel Israël als Arabische landen beschadigde.

Cartes trok destijds met de Verenigde Staten op die aankondigden de ambassade in Jeruzalem te vestigen. De verhuizing van de Amerikaanse ambassade werd begin juni echter al voor een half jaar on hold gezet.

Palestijnse invloed

De Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Alberto Castiglioni, bevestigt vandaag dat de ambassade weer uit Jeruzalem vertrekt. Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert verheugd op de mededeling en deelt mee dat Abdo de beslissing nam na een onderhoud met de Palestijnse buitenlandminister Riyad al-Maliki.

Israël is niet opgezet met het besluit van Abdo. Het land roept zijn ambassadeur uit Asunción terug en beveelt de sluiting van de Israëlische ambassade in Paraguay.

Sleutelrol in vredesproces

Voor de internationale gemeenschap, inclusief Palestina, speelt Jeruzalem een sleutelrol bij het bereiken van vrede tussen Israëli's en Palestijnen. Het Arabische oosten van de stad zou de hoofdstad van Palestina moeten worden. Maar Israël heeft Oost-Jeruzalem veroverd en bezet. Sinds 1980 noemt Israël de hele stad de eigen hoofdstad. De internationale gemeenschap erkent dat niet omdat het vrede blokkeert. Daarom zijn er praktisch geen ambassades in Jeruzalem. Nederland verhuisde in 1980 de ambassade naar Tel Aviv.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Diane Bernaerts

    En de volgende Amerikaanse president (tenzij dat Pence is natuurlijk) zal net hetzelfde doen.

  • Mark De vos

    Blijkbaar was trump volgen geen goedidee

Lees meer