10 Jayme Closs.
AFP Jayme Closs.

Amerika in de ban van mysterieuze verdwijningszaak: ouders thuis doodgeschoten, dochter Jayme (13) spoorloos verdwenen

Amerika is al ruim twee weken in de ban van een mysterieuze verdwijningszaak. Jayme Closs (13) verdween spoorloos nadat haar ouders vermoord teruggevonden werden in hun huis in de bossen. Een fout gelopen overval? Of was het net de bedoeling om haar te ontvoeren? De FBI tast in het duister en looft daarom een beloning van 25.000 dollar (22.000 euro) uit voor de gouden tip. Het bedrijf waar het koppel werkte, verdubbelde dat bedrag intussen.

Flashback naar 15 oktober: net voor 1 uur ‘s nachts krijgt de politie een noodoproep vanuit het kleine dorp Barron (Wisconsin). Er wordt niets gezegd, maar de telefonist hoort wel veel rumoer en geschreeuw in de achtergrond.

Enkele agenten zijn vier minuten later al ter plaatse. Ze vinden de doorzeefde lichamen van Denise (46) en James Closs (56). Het lijk van de vader ligt in de gang, de voordeur blijkt ingetrapt. De moeder wordt in een van de kamers teruggevonden. Van dochter Jayme, die recent nog haar dertiende verjaardag gevierd had, geen spoor.

10 James en Denise Closs.
Facebook James en Denise Closs.

Tweeduizend vrijwilligers doorzoeken daarop de omgeving, met de hulp van politiehonden, drones en infraroodtechnologie. De grote actie levert geen enkele bruikbare aanwijzing op. De politie plaatst wel kleine camera’s in het huis, voor het geval dat de dader(s) zou(den) terugkeren.

10 Tweeduizend vrijwilligers speurden de omgeving af.
AP Tweeduizend vrijwilligers speurden de omgeving af.

Pervert
Vorige zaterdag leek een doorbraak in de maak: agenten konden Kyle Jaenke-Annis oppakken terwijl hij aan het inbreken was. De man stond in de slaapkamer van Jayme en was vooral geïnteresseerd in haar kledij. Zo had hij al twee onderlijfjes, ondergoed en een jurk van haar meegegritst. Duister detail: net op dat moment was de begrafenis van Denise en James aan de gang.

10 Vrijwilligers krijgen instructies om de zoektocht zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen.
AP Vrijwilligers krijgen instructies om de zoektocht zo ordentelijk mogelijk te laten verlopen.

Was hij dan de ontvoerder die per se extra spullen van haar wilde ophalen? Nee helaas, Kyle bleek niet meer dan een pervert te zijn. “Ik was benieuwd welke bh-maat Jayme had. Ik dacht enkele dingen mee te nemen die niemand zou missen”, luidde zijn uitleg. Verder onderzoek wees inderdaad uit dat de man niets met de moorden en de verdwijning te maken had. Hij wordt nu aangeklaagd wegens diefstal, daarnaast heeft hij ook de regels van zijn voorwaardelijke vrijlating overtreden.

10 Kyle Jaenke-Annis.
Barron County Jail Kyle Jaenke-Annis.

Zwarte SUV
“We hebben overtuigend bewijs dat Jayme thuis was op het moment van de moorden”, aldus sheriff Chris Fitzgerald. “Enerzijds baseren we ons daarvoor op de noodoproep, anderzijds zijn er ook elementen uit ons onderzoek die daar op wijzen. Maar meer commentaar kan ik daar niet over geven.”

10 Jayme Closs.
Facebook Jayme Closs.

Dat betekent dus dat de ontvoerders in die vier minuten tijd wel degelijk hun slag konden slaan. De politie vroeg het publiek om uit te kijken naar een rode of oranje Dodge Challenger en een zwarte SUV die in de buurt opgemerkt werden. Tevergeefs echter.

De enige buren van de familie Closs hebben tijdens die bewuste nacht schoten gehoord. Ze dachten echter dat het jagers waren en grepen daarom niet in. Na hun getuigenis op CNN kregen Tom en Joan Smrekar een hoop kritiek te slikken op sociale media.

10 Tweeduizend vrijwilligers speurden de omgeving af.
AP Tweeduizend vrijwilligers speurden de omgeving af.

Er werd ook gespeculeerd dat Jayme zélf betrokken zou zijn bij de moord op haar ouders. Sommigen vonden het immers verdacht dat haar tante zich tijdens een persconferentie enkel richtte tot het meisje en niet tot de mogelijke kidnapper(s). Alsof ze dus enige controle zou hebben over de situatie.

10
AP

“Ik kijk er naar uit om met jou te gaan shoppen, zoals we afgesproken hadden”, las Jennifer Smith een emotionele brief voor. “Jayme, er gaat geen moment voorbij dat we niet aan je denken of voor je bidden. Het lege gat in ons hart moet gevuld worden. We zullen blijven zoeken naar jou.” Ze hield ook een fles ijskoffie vast, de drank waar de tiener zo verzot op was (zie filmpje bovenaan).

10
AP

Speurders verwezen die complottheorie inmiddels al meermaals naar het rijk der fabelen. De piste van een ontvoering blijft de meest plausibele. “We geloven dat Jayme nog leeft, maar dat ze in gevaar verkeert. We moeten dat dertienjarige meisje weer veilig bij haar familie brengen”, besluit Fitzgerald.

10
AP

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Elisa deJong

    Wat gruwelijk, beide ouders koelbloedig vermoord en de dochter spoorloos. Hoop dat ze asap gevonden wordt..

Lees meer