Ook in Orinda werd de elektriciteit afgelopen week uitgezet uit voorzorg om bosbranden te voorkomen.
AP Ook in Orinda werd de elektriciteit afgelopen week uitgezet uit voorzorg om bosbranden te voorkomen.

Amerikaan (67) aan zuurstofmachine sterft 12 minuten nadat nutsbedrijf stroom uitzet

Robert Mardis is woensdag op 67-jarige leeftijd overleden. Uit voorzorg zette nutsbedrijf PG&E de elektriciteit in bepaalde gebieden uit. Ook in Pollock Pines bij Mardis, die afhankelijk was van zuurstoftoevoer in zijn huis. Uit de autopsie blijkt dat het uitschakelen van de elektriciteit niet de doodsoorzaak zou zijn. Mardis’ dochter Aldea wil dat niet geloven.

Zo’n twaalf minuten nadat PG&E de stroom had uitgezet in een hele wijk in El Dorado County stierf Robert Mardis. Hulpverleners kregen rond 3u40 woensdagochtend een oproep binnen. Ze vonden Mardis bewusteloos op de grond. Hij droeg een neusmasker dat verbonden was met een zuurstofmachine. De reanimatie lukte niet.

Volgens zijn dochter Aldea was Mardis niet op tijd bij zijn draagbare zuurstoftank op batterijen geraakt. “We hadden zelfs de tijd niet om naar de generator te gaan, het ging allemaal zo snel”, zegt ze. Maar de autopsie wees uit dat de man stierf aan een hartaanval door slagaderverkalking. Hij leed ook aan een chronische obstructieve longziekte. “De afschakeling zal alvast niet geholpen hebben”, zegt Aldea, die niet van plan is een proces aan te spannen.

PG&E schakelde woensdag de stroomvoorziening in sommige Noord-Californische gebieden uit om te vermijden dat harde winden elektriciteitspalen omver zouden blazen of bomen op de kabels zouden laten terechtkomen. Door de vonken in combinatie met de droogte in de regio kunnen zo bosbranden ontstaan. Zoals vorig jaar in en rond de stad Paradise, waar 85 mensen omkwamen. Er werd toen met een beschuldigende vinger naar het nutsbedrijf gewezen. PG&E zou de hoogspanningskabels slecht onderhouden.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob De Visser

    En nu gaan ze in de rechtbank enkele levens financieel en professioneel vernielen omdat een 67 jarige met een levensverwachting van mogelijk 67,5 jaar iets vroeger gestorven is omdat hij of zijn familie niet in backup apparatuur heeft voorzien bij stroompanne . Gaan we niet wat ver mensen ?!

  • wim Goossens

    En dit is het land van de "beste president ooit" ??? Het land dat anderen wil dwingen hun voorbeeld te volgen ??? Het land dat zichzelf beschouwd als de top in alles en nog wat ??? Neen bedankt dan ...

Lees meer