THINKSTOCK

Amerikaan hield familielid 14 jaar als seksslavin gevangen

Een 52-jarige man uit Californië, die een jong familielid veertien jaar misbruikte en haar in zijn huis als seksslavin gevangen hield, is in de rechtbank overgegaan tot bekentenissen. Hij riskeert nu 22 jaar cel.

Eind jaren negentig nam de man het toen 13-jarige meisje in huis in Richmond. Onder bedreiging van geweld intimideerde en misbruikte hij haar jarenlang. De zaak kwam pas 14 jaar later aan het licht toen de vrouw (inmiddels 27) in 2012 wist te ontkomen met hulp van een ander familielid. Opvallend is dat de man niet alleen woonde, maar met een vrouw en kinderen. Zij wisten van het misbruik, maar waren zelf te bang om naar de politie te stappen.

Af en toe sloot hij de vrouw op in het tuinhuis. "Ze werd van haar kindertijd beroofd, maar ze had de moed te ontkomen", zei openbaar aanklager Ryan Wagner aan de San Francisco Chronicle. Midden februari volgt de uitspraak.

Zaak-Fritzl
De zaak vertoont gelijkenissen met eerdere incestschandalen in Oostenrijk, de Verenigde Staten en Australië. De Oostenrijker Josef Fritzl werd veroordeeld tot levenslang omdat hij zijn dochter 24 jaar gevangen hield en zeven kinderen bij haar verwekte. Hij kreeg levenslang. In de Amerikaanse staat Californië kwam eind augustus de zaak aan het licht van Philip Garrido, die zijn slachtoffer Jaycee Lee Dugard op 11-jarige leeftijd ontvoerde en achttien jaar als seksslaaf gevangen hield. Garrido verwekte zeker twee kinderen bij Dugard. In Australië verkrachtte een man zijn dochter 30 jaar lang en verwekte vier kinderen bij haar.

Lees meer