De Amerikaanse president Donald Trump maakte 15 maart voor het eerst gebruik van zijn vetorecht om de grensmuur tussen de VS en Mexico te kunnen financieren.
AP De Amerikaanse president Donald Trump maakte 15 maart voor het eerst gebruik van zijn vetorecht om de grensmuur tussen de VS en Mexico te kunnen financieren.

Amerikaans Congres kan Trumps veto niet ongedaan maken

Het Amerikaans Congres is er vandaag niet in geslaagd het veto van president Trump ongedaan te maken. De Amerikaanse president Donald Trump maakte op 15 maart voor het eerst gebruik van zijn vetorecht om de grensmuur tussen de VS en Mexico te financieren. Om dat veto naar de prullenbak te verwijzen was in het Huis van Afgevaardigden een tweederdemeerderheid nodig, maar die was er niet.

In februari riep de Republikeinse president een nationale noodsituatie uit om zo alsnog een grensmuur te kunnen bouwen. Maar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden voor het intrekken van die noodtoestand. Vervolgens maakte Trump gebruik van zijn vetorecht om toch “zijn belofte aan de Amerikaanse kiezers waar te kunnen maken”.

Om dat ongedaan te maken was een tweederdemeerderheid nodig in zowel het Huis als de Senaat. Maar de vereiste meerderheid bleef uit, zoals verwacht. Er waren 248 stemmen voor de resolutie en 181 tegen. Meer dan een dozijn Republikeinen stemden nochtans met de Democraten mee. 

Na die stemming zou er normaal ook gestemd worden in de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, maar dat hoefde niet meer na de duidelijke uitslag in het Huis.

Rechtszaken 

De strijd over het afkondigen van de noodtoestand ligt nu bij de rechterlijke macht. Er zijn verscheidene juridische zaken aangespannen. Huisvoorzitter Nancy Pelosi herhaalde nog eens dat Trump zijn boekje te buiten is gegaan met zijn besluit het Congres te omzeilen. “De grondleggers van de Verenigde Staten wilden geen monarchie maar een democratie. We zweren trouw aan de grondwet, niet aan de president”, reageerde ze.

Bekijk ook: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fons Casteels

    Een grote Nederlandse krant schreef gisteren: "...Linkse journalisten beneveld door persoonlijke afkeer... Russiagate heeft de reputatie van de pers vernietigd... Dit geldt voor Amerikaanse commentatoren en opiniemakers, maar net zo voor Nederland..." Dat geldt, jammer genoeg, ook voor ons land. Telkens Obama zijn veto gebruikte, was er nooit een probleem. Maar nu Trump dat doet, zou het presidentieel veto opeens ongrondwettelijk zijn?

  • Chris Deckers

    Wijs of niet Frieda, als je het niet eens bent met de geldende spelregels, moet je het spel niet spelen. Trump heeft alleszins al wel bewezen dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat de klassieke politiek voor 90% draait op dedain, bla-bla en het doorgeramde "zo eenvoudig is het allemaal niet". Terwijl het dat juist wel is.

Lees meer