De onduidelijkheid over de terugtrekking uit Afghanistan levert Obama ook tegenwind uit Democratische hoek op.
UNKNOWN De onduidelijkheid over de terugtrekking uit Afghanistan levert Obama ook tegenwind uit Democratische hoek op.

Amerikaans Congres zet licht op groen voor Afghanistan-uitgaven

Het Amerikaanse Congres heeft gisteren het licht op groen gezet voor 58,8 miljard dollar aan uitgaven, waaronder 33 miljard dollar voor de oorlog in Afghanistan.

De wet werd met 308 stemmen voor en 114 tegen goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Vorige week had de Senaat de tekst al goedgekeurd. De tekst moet nu nog ondertekend worden door president Barack Obama.
 
Miljarden voor jobs geschrapt
De wet voorziet 37,1 miljard euro aan uitgaven voor de militaire operaties in Afghanistan en Irak. Daarnaast gaat er 2,9 miljard euro naar hulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Er is ook geld voorzien voor binnenlandse projecten. De Senaat heeft wel miljarden voor programma's rond jobcreatie en opleidingen uit de wet geschrapt.
 
President Obama had ook uit eigen Democratische hoek kritiek gekregen. Sommige Democraten willen een duidelijke tijdstabel voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Obama kondigde in december vorig jaar nog aan dat hij duizenden bijkomende manschappen naar Afghanistan zal sturen. (afp/tw)

Lees meer