Privéfoto familie Kassem

Amerikaans-Egyptische man sterft in gevangenis na hongerstaking

De Amerikaans-Egyptische Moustafa Kassem is na een lange hongerstaking in een Egyptische gevangenis, gestorven. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De 54-jarige Moustafa Kassem zat sinds 2013 in een Egyptische gevangenis. Hij werd in augustus van dat jaar opgepakt door veiligheidstroepen tijdens een gewelddadig optreden van de politie tegen de islamitische pro-Moslimbroederschap sit-ins in Caïro. De sit-ins in de Egyptische hoofdstad werden georganiseerd door aanhangers van Mohamed Morsi, de eerste democratisch gekozen president van Egypte, die net daarvoor uit zijn ambt was gezet door het leger na massale protesten.

Kassem werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf in een massaproces waarbij honderden anderen werden beschuldigd van moord en het aanzetten tot geweld tijdens het protest op het Rabaa Adawiya-plein in Caïro. Kassem smeekte daarna de Amerikaanse president Donald Trump om hem te helpen. Uit protest tegen het vonnis ging Kassem uiteindelijk in hongerstaking.

"Zijn dood in de gevangenis was onnodig, tragisch en vermijdbaar. Wij betuigen onze oprechte deelneming aan de vrouw en de familie van meneer Kassem in deze moeilijke tijd", zei David Schenker, de Amerikaanse onderminister voor Zaken van het Nabije Oosten. 

Het Egyptische openbaar ministerie heeft opdracht gegeven tot een autopsie van het lichaam.

Lees meer