Het gebouw waar Al-Baghdadi zich schuilhield.
US Central Command Het gebouw waar Al-Baghdadi zich schuilhield.

Amerikaans leger geeft beelden vrij van raid op schuilplaats Al-Baghdadi

Het Amerikaanse Central Command, dat de militaire operaties van de VS in het Midden-Oosten beheert, heeft beelden vrijgegeven van het gebouw waarin IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi zich schuilhield toen de Amerikaanse troepen binnenvielen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In een reeks tweets licht generaal Frank McKenzie, die aan het hoofd staat van de US Central Command, de militaire operatie van het voorbije weekend toe.

Al-Baghdadi hield zich schuil in een afgelegen gebouw in de Noord-Syrische provincie Idlib. McKenzie beklemtoont meermaals dat verscheidene inlichtingendiensten samenwerkten om de leider van Islamitische Staat op te sporen.

Amerikaanse elitesoldaten die al in Syrië gestationeerd waren, werden met een helikopter naar de site overgebracht. Daar werd het toestel echter door twee groepen IS-strijders onder vuur genomen. Tijdens een briefing in het Pentagon verklaarde McKenzie dat de commando’s vier vrouwen en een man hebben gedood nadat die Amerikaanse luchtvaartuigen hadden beschoten.

“Ondanks de hoge druk en de opvallende aard van deze aanval hebben we alles gedaan om burgerslachtoffers te vermijden en om de kinderen te beschermen die vermoedelijk in het gebouw aanwezig waren”, aldus de generaal. Wie in het gebouw aanwezig was, werd gevraagd om zich naar buiten te begeven.

“Toen hij op het punt stond gevat te worden door de Amerikaanse troepen, liet Al-Baghdadi een bom ontploffen waarmee hij zichzelf en twee jonge kinderen doodde”, deelt McKenzie mee in de tweets.

Geen bevestiging van Trumps verklaring over dood al-Baghdadi

Aanvankelijk werd gemeld dat er drie jonge kinderen het leven lieten toen de IS-leider zijn bomvest opblies. De exacte leeftijd van de slachtoffertjes is niet bekend, maar het zou gaan om kinderen jonger dan twaalf. Volgens de generaal werden uiteindelijk elf kinderen op het terrein aangetroffen, die allen in veiligheid zijn gebracht.

De generaal gaf geen bevestiging van de verklaring van president Donald Trump, die eerder zei dat al-Baghdadi “jammerend, huilend en schreeuwend” aan zijn einde kwam. Volgens McKenzie “kroop Al-Baghdadi in een hol met twee kleine kinderen en blies hij zichzelf op terwijl zijn mensen zich bovengronds bevonden”. De generaal weigerde tijdens de briefing in het Pentagon om andere details vrij te geven over de laatste seconden van de IS-leider.

Zeemansgraf

De stoffelijke resten van de IS-leider werden na zijn dood meegenomen voor DNA-analyse. Met een foutenmarge van “1 op 104 septiljoen” kon vastgesteld worden dat de man die de bomgordel tot ontploffing bracht effectief Abu Bakr Al-Baghdadi was. Binnen de 24 uur na zijn overlijden werd zijn lichaam in zee gedropt. Een graf op zee moet voorkomen dat zijn begraafplaats een bedevaartsoord voor zijn volgelingen zou worden.

Het aanvalsteam slaagde er na de aanval volgens McKenzie ook in om bezit te nemen van een “substantiële” hoeveelheid documenten en ander materiaal. Vervolgens werd het terrein met de grond gelijkgemaakt. De generaal bevestigde tot slot dat een militaire hond een sleutelrol speelde in de operatie. Het dier raakte gewond als gevolg van blootliggende elektriciteitsdraden, maar heeft zijn dienst intussen weer hervat.

“Deze operatie was uitstekend gepland en uitgevoerd”, besloot McKenzie. “De individuen die deze missie hebben gepland en uitgevoerd zijn stille professionals, die hun missie boven eer of erkenning plaatsen. Toegewijde mensen die moeilijk, riskant werk deden en dat goed gedaan hebben.”

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chiel Van Damme

    De VS en waarschijnlijk nog veel van onze Europese landjes financieren al jaren de taliban en IS. Mogen eens stoppen met al dat toneel en zogezegd mensen willen helpen terwijl ze het zelf gecreëerd hebben. Gaat hier allemaal om oli en macht, die man is misschien dood zoals misschien de zoon van Osama dood is en hijzelf. Waarom is hij misschien dood om geen geheime informatie te lekken over de Illegale praktijken van onze lieftallige landjes en hun samenwerking met terroristen. Verdeel en heers

  • Gino Denil

    De operatie verliep 's nachts. De beelden zijn dus gemaakt in het donker.

Lees meer