Fed-voorzitter Janet Yellen.
GETTY Fed-voorzitter Janet Yellen.

Amerikaanse banken scheutiger met krediet

Amerikaanse banken zijn in het eerste kwartaal van dit jaar scheutiger geworden met leningen. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, de resultaten vandaag heeft gepubliceerd.

Vooral bij het verstrekken van kredieten aan bedrijven en hypotheken op commercieel vastgoed waren banken soepeler dan in de voorgaande periode. Zij waren vooral coulanter omdat zij de concurrentie van andere kredietverleners zagen toenemen. Ook de vraag naar zakelijke kredieten is gestegen.

Consumenten kregen makkelijker een creditcard of een autolening. Een meerderheid van de banken signaleerde ook een stijgende vraag naar dergelijke kredieten. De kooplust bij Amerikaanse consumenten zit al een tijdje in de lift. Zij zijn ook in toenemende mate bereid schulden aan te gaan om bijvoorbeeld een auto aan te schaffen.

Voor sommige hypotheekvormen werden de leenvoorwaarden juist verscherpt aldus de Fed. Ook lag de vraag naar hypotheken over het geheel genomen wat lager dan in de voorgaande periode. Die trend kwam eerder al naar voren uit andere cijfers over de woningmarkt.

Economen denken dat de zwakte op de huizenmarkt in het eerste kwartaal op zijn minst ten dele is toe te schrijven aan het uitzonderlijk koude weer in januari en februari. Maar mogelijk speelt ook mee dat de Fed zijn stimuleringsbeleid aan het afbouwen is. Daardoor is minder liquiditeit beschikbaar en stijgt de rente.

Lees meer