Amerikaanse boeren roepen Trump op snel akkoord met Peking te bereiken

De Amerikaanse boeren hebben hun president Donald Trump vandaag opgeroepen om "zo snel mogelijk" tot een akkoord met China te komen. Ze wijzen erop dat de export er sterk op achteruit is gegaan door het handelsconflict.

"In 2018 is de export van landbouw naar China verminderd met 10 miljard dollar, wat neerkomt op een daling van ongeveer 50 procent", schrijft Zippy Duvall, de voorzitter van de belangrijkste landbouwersvakbond in de VS, American Farm Bureau Federation, in een brief gericht aan de Amerikaanse president.

Dalende export

Hij wijst erop dat de Aziatische grootmacht tot nu toe altijd een belangrijke en groeiende afzetmarkt was voor Amerikaanse landbouwproducten. Van 2000 tot 2017 steeg de landbouwexport naar China van 2 procent van de totale Amerikaanse export naar 16 procent. "De landbouwers en de veeboeren in Amerika zijn afhankelijk van stabiele en groeiende afzetmarkten", klinkt het nog.

Duvall haalt voorbeelden aan van landbouwers, die in het voorjaar al gedwongen werden om het planten van hun gewassen uit te stellen door het weer en uiteindelijk besloten om helemaal niets te planten, "omdat er gewoon geen markt voor is". Hij erkent dat er overheidssteun is, maar stelt dat die nooit voldoende zal zijn om het verlies te compenseren. 

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Edmond Dantès

    Trump heeft de boeren tweemaal belazerd, de prijzen van hun landbouwproducten zijn gekelderd en de goedkope Mexicaanse arbeidskrachten staan geblokkeerd aan de grens.

  • Victor Munster

    In alle geïndustrializeerde landen wordt de landbouw gesubsidieerd en de boeren in de derdewereld landen geraken hun producten niet aan de straatstenen kwijt. 90 procent van de Europese begroting bestaat uit landbouwsubsidies. Persoonlijk vind ik dat dit belastingsgeld beter kan besteedt worden. maar de aggrarische lobby is machtig en strooit met

Lees meer