Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.

Amerikaanse database met foto's van reizigers gehackt

In de Verenigde Staten is een database gehackt met daarin de foto's van tienduizenden mensen die per auto het land binnen of buiten zijn gereden. De grenspolitie is een onderzoek gestart.

De “kwaadaardige hack” vond plaats bij een onderaannemer van de US Customs and Border Protection. Al wie al ooit naar de Verenigde Staten is gevlogen, kent de strenge veiligheidsprocedure om het land binnen te geraken. Behalve vingerafdrukken neemt de grenspolitie ook een foto van elke passagier. Dat gebeurt ook bij de landsgrenzen die per auto worden overschreden. Een database met daarin die foto's blijkt nu gehackt.

Het gaat om foto's van reizigers die per auto of een ander voertuig de VS binnen- of buitenreden, samen met foto's van hun nummerplaten, weet Buzzfeed. Het gaat om een database van een periode van anderhalve maand en in totaal om “minder dan 100.000 foto's”. Vliegtuigpassagiers zijn niet getroffen. De grenspolitie verzekert dat er geen enkele andere informatie over de reizigers is gelekt, bijvoorbeeld wie op de foto te zien is.

De cyberaanval geeft wel extra munitie aan tegenstanders van het steeds uitgebreidere Amerikaanse plan om de identiteit van alle in- en uitgaande reizigers via automatische gezichtsherkenning vast te stellen. Tegen 2021 bijvoorbeeld zal de identiteit van alle internationale passagiers van de twintig grootste luchthavens van de VS biometrisch vastgesteld worden. Critici vinden dat een verregaande inbreuk van de privacy en ijveren voor een beter evenwicht.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sandra Peeters

    Zet allemaal maar uw vingerafdruk op uw ID kaart... zelfs de privacycommissie was er niet meer akkoord. Niks te verbergen? Om te beginnen gooit niet iedereen alles op sociale media beste Yves. Uw onschuld hebben criminelen lak aan als ze uw identiteit stelen. Ga het maar uitleggen als de deurwaarde je huis komt leeghalen voor een lening waar je niks van weet. Of je beschuldigd wordt van oplichting. Of zelfs zogezegd ergens gewerkt hebt op papier...Veel succes met je onschuld te bewijzen dan.

  • yves luyten

    Privacy? Ik heb daar geen probleem, heb ook niets te verbergen. De overheid mag van sommigen geen info hebben van hen terwijl die personen alles in het openbaar gooien via de sociale media.

Lees meer