5 Passagiers tonen hun blijdschap bij het aanmeren in Cambodja.
AP Passagiers tonen hun blijdschap bij het aanmeren in Cambodja.

Amerikaanse ex-passagier Nederlands cruiseschip test positief op coronavirus: tien Belgen mogen nu toch terugkeren uit Cambodja

Het Nederlandse cruiseschip Westerdam ligt afgemeerd in Sihanoukville in Cambodja, nadat het wekenlang nergens welkom was uit vrees voor het coronavirus. Nochtans had niemand aan boord er symptomen van. Meer dan 1.000 passagiers mochten uiteindelijk het schip verlaten en dan testte toch iemand onverwacht positief, na een vlucht naar Maleisië. Dat hield een tiental Belgen nog even langer in Cambodja, maar zij mogen nu toch terugkeren naar ons land. Ondertussen blijken zeker veertien mensen die door de Verenigde Staten in het Japanse Yokohama van het andere cruiseschip Diamond Princess zijn gehaald, besmet te zijn. Op het vliegtuig van Japan naar de VS zitten ze gescheiden van andere passagiers, melden de Amerikaanse autoriteiten.

De vlucht van onze landgenoten werd afgelopen weekend geschrapt nadat Maleisië had laten weten dat een Amerikaanse vrouw van 83 toch besmet bleek met COVID-19. Haar toestand is stabiel. Onze landgenoten moesten extra gezondheidstests ondergaan en die waren negatief.

Intussen waren meer dan 1.000 passagiers van boord mogen gaan. Er zijn nu nog 747 bemanningsleden en 233 van de oorspronkelijke 1.455 passagiers aan boord. Volgens de NOS zijn er van de 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, nog altijd 31 op het cruiseschip. Het is nog niet duidelijk wanneer ze de Westerdam af mogen, meldt Holland America Line.

5 Passagiers komen van de Westerdam.
AFP Passagiers komen van de Westerdam.

Het bedrijf werkt samen met de overheden om de ex-passagiers op te sporen zodat hun gezondheidstoestand kan worden opgevolgd. Volgens Holland America Line vertoont niemand van hen op dit moment symptomen van het COVID-19-virus. 

“Kantelmoment verspreiding buiten China”

Velen van hen vlogen zaterdag naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, waar ze volgens de New York Times wat aan lokale sightseeing deden of verder doorreisden. Gisteren waren heel wat ex-passagiers alweer onderweg naar bestemmingen in ten minste drie continenten, onder meer naar de Verenigde Staten, Nederland en Australië. En vandaag dus waarschijnlijk ook naar België.

Het boezemt expert William Shaffner van het Vanderbilt University Medical Center schrik in. Hij sprak in de New York Times van een mogelijk “kantelmoment” in de verspreiding van het virus buiten China. “We hebben vele ex-passagiers in heel wat landen die potentieel besmet zijn, en het enige dat nodig is om de weegschaal te doen kantelen, is gewoon een nieuwe uitbraak in een ander land.”

5 Het cruiseschip Westerdam.
REUTERS Het cruiseschip Westerdam.

Veertien Amerikanen besmet op Diamond Princess

Zeker veertien mensen die door de Verenigde Staten in het Japanse Yokohama van het cruiseschip Diamond Princess zijn gehaald, blijken ondertussen besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Op het vliegtuig van Japan naar de VS zitten ze gescheiden van andere passagiers, melden de Amerikaanse autoriteiten.

De VS haalden gisteren meer dan driehonderd burgers van het cruiseschip. “Tijdens het evacuatieproces, nadat passagiers het schip hadden verlaten en naar het vliegveld vertrokken, kregen Amerikaanse functionarissen het bericht dat veertien passagiers, die twee tot drie dagen eerder waren getest, COVID-19 bleken te hebben”, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De toestellen met de evacués vertrokken gisteren uit Japan en kwamen ondertussen aan in de VS. Daar moeten de Amerikanen weer in quarantaine. Passagiers die onderweg symptomen beginnen te vertonen en degenen die positief testen, worden op een “gepaste locatie” geïsoleerd en verzorgd.

Australië zal meer dan 200 burgers op het schip evacueren. Zij zullen volgens premier Scott Morrison met een chartervlucht naar Darwin reizen. Daar zullen ze twee weken in quarantaine moeten vertoeven. Tot nu toe zijn vijftien Australiërs positief getest op het nieuwe virus. Er zijn nog geen gevallen van besmettingen van mens op mens gevonden.

5 De Princess Diamond.
EPA De Princess Diamond.
5 Een vliegtuig met de Amerikaanse passagiers van de Princess Diamond landde vanmorgen onze tijd in de VS.
AFP Een vliegtuig met de Amerikaanse passagiers van de Princess Diamond landde vanmorgen onze tijd in de VS.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Gijs

    Met het virus rondvaren of vliegen is misdadig. Lokale opvang moet voorzien worden evenals volle aandacht voor medische opvolging. Wanneer alles voorbij is kan terugkomen pas overwogen worden.

  • Jean-Pierre Vercruysse

    Een spijtig en vervelende situatie voor de passagiers. Nogthans Holland America Line is een uitstekende maatschappij waar ik reeds verschillende cruises mee gedaan heb!

Lees meer