Een opstijgende Airbus A380.
AP Een opstijgende Airbus A380.

Amerikaanse heffingen tegen EU definitief

De Verenigde Staten mogen definitief importheffingen instellen op Europese goederen. Dat heeft Wereldhandelsorganisatie WTO bepaalt. Vier Europese landen pasten gunstige leningen voor vliegtuigbouwer Airbus niet voldoende aan om dat te voorkomen.

De WTO had in oktober al bepaald dat de VS heffingen mochten instellen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen. Die straf werd de EU opgelegd vanwege gunstige leningen die Airbus kreeg van Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk voor de ontwikkeling van de toestellen A380 en A350.

Vliegtuigmaker Airbus vindt dat de VS de heffingen zouden moeten verlagen tot 5,5 miljard, omdat de A380 niet meer wordt verkocht. Airbus bouwt het toestel nog wel om de huidige bestellingen te kunnen afleveren.

De ruzie tussen de VS en de EU over subsidies voor vliegtuigbouwers loopt al meer dan tien jaar. Begin volgend jaar doet de WTO uitspraak in een door de EU aangespannen zaak over Amerikaanse staatssteun voor Airbus-rivaal Boeing.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ludovic De Beuckeleer

    geen amerikaanse vliegtuigen dan hier , ook goed voor mij . wat trump niet zegt is dat Boeing en lockheed ook subsidies krijgen van de Amerikaanse staat, over eerlijke concurentie gesprokken.

  • Rik Kleinmond

    Elk land zou 100 % invoerhefingen moeten opleggen goederen die van buiten de EU komen en 50 % op goederen buite de Benelux dan pas zou er CO2 gespaard worden, al dat weg en weer vervoer is de grootste vervuiler.

Lees meer