FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump speaks during his visit to a section of the U.S.-Mexico border wall in Otay Mesa, California, U.S. September 18, 2019. REUTERS/Tom Brenner/File Photo
REUTERS FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump speaks during his visit to a section of the U.S.-Mexico border wall in Otay Mesa, California, U.S. September 18, 2019. REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden verwerpt opnieuw uitroepen noodtoestand door Trump voor de bouw van zijn muur

In de strijd rond de bouw van een muur aan de grens met Mexico heeft na de Senaat nu ook het Huis van Afgevaardigden vandaag het uitroepen van een nationale noodsituatie door president Donald Trump opnieuw verworpen.

In het Huis hebben de Democraten de meerderheid met 235 zetels. Maar er stemden ook meerdere Republikeinse partijgenoten van Trump met hen een resolutie die het uitroepen van de noodtoestand tenietdoet. Er waren 236 stemmen voor en 174 tegen.

Trump riep medio februari de nationale noodtoestand uit om zonder toestemming van de volksvertegenwoordiging aan fondsen te raken voor de bouw van zijn muur. Woensdag haalde de resolutie het ook in de Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Daar waren er 54 stemmen voor en 41 tegen.

Net zoals enkele maanden geleden kan de president zijn veto stellen. Om dit ongedaan te maken, is een tweederde meerderheid in beide kamers van het Congres nodig en dat is niet in zicht.

Eerder dit jaar slaagden de Democraten er niet in het veto weg te laten stemmen. Het Congres kan evenwel om de zes maanden een stemming over een uitroepen van de noodtoestand op de agenda zetten.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Trump heeft de mentaliteit van een kleine primitieve boef. Alleen en jammer genoeg is de schade die hij veroorzaakt op het niveau van een capo.

  • Michel Van Limbergen

    Overheids geld misbruiken voor zo'n middeleeuws concept en als dat niet kan dan de noodtoestand uitroepen. Kleinburgerlijke ideeën van een man die daar boven zou moeten staan!

Lees meer