2 Het Amerikaanse Vrijheidsbeeld op Liberty Island.
AFP Het Amerikaanse Vrijheidsbeeld op Liberty Island.

Amerikaanse rechter wil zelf Vrijheidsbeeld beklimmen om straf te bepalen

Begin juli 2018 - op de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag - werd Therese Okoumou gearresteerd nadat ze het Vrijheidsbeeld in New York beklom. Dat deed ze om het strenge immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump aan te klagen. Om de geschikte strafmaat te bepalen, wil een Amerikaanse rechter nu zelf het beeld beklimmen. 

Om de exacte risico’s en gevaren van de stunt te bepalen, lijkt er volgens de Amerikaanse rechter Gabriel Gorenstein niet veel anders op te zitten dan zelf het Vrijheidsbeeld te beklimmen. Hij vorderde alvast een rechterlijk bevel en het ziet ernaar uit dat zijn verzoek positief beantwoord zal worden. 

Eenmaal Gorenstein de toestemming krijgt om het beeld te beklimmen, zal hij niet de volledige actie van Therese Okoumou herhalen. Wel is het de bedoeling om omhoog te klimmen op een ladder. En dat zal vermoedelijk buiten de bezoekuren van het populaire beeld gebeuren.

Hard immigratiebeleid

Okoumou beklom het Amerikaanse Vrijheidsbeeld op Liberty Island in het kader van het protest tegen het harde immigratiebeleid van Donald Trump. Ze eiste dat alle kinderen van immigranten werden vrijgelaten, pas dan wilde ze naar beneden komen. Het duurde vier uur voordat de politie haar kon overtuigen om toch naar beneden te komen. Eenmaal beneden, werd ze in de boeien geslagen.

Bekijk hier de protestactie van Therese Okoumou:

2 Archiefbeeld
Photo News Archiefbeeld

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Norbert Bauwens

    Voor mijn part , wie daar op kruipt moet ook maar zien dat hij/zij er terug afgeraakt. Dat moest ik vroeger ook als ik een Eksternest ging leeghalen.

  • Thomas Vandevelde

    Laat die vrouw daar toch gewoon zitten. Hetzelfde geldt voor mensen die in hongerstaking gaan, wat gaan ze daar mee bereiken? Een jaar lang een nee volhouden of een jaar lang op dat vrijheidsbeeld blijven zitten, wie zou er winnen?

Lees meer