2 Gordon Sondland (R) naast president Donald Trump (Archiefbeeld).
AP Gordon Sondland (R) naast president Donald Trump (Archiefbeeld).

Amerikaanse regering blokkeert getuigenis van topdiplomaat in onderzoek Oekraïne-gate

Impeachment-onderzoek tegen Trump

In de Verenigde Staten heeft de regering een topdiplomaat opgedragen om niet op te dagen voor een geplande hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. De diplomaat zou daar getuigen over zijn mogelijke rol bij de Amerikaanse drukcampagne tegen Oekraïne, maar mag dat van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet doen.

Het gaat om Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie. De diplomaat was onder meer door de Democratische voorzitter van de Inlichtingencommissie Adam Schiff in het lagerhuis opgeroepen om te getuigen. De Democraten, die een eventuele afzetting van Trump onderzoeken, zouden dit als belemmering van hun onderzoek kunnen beschouwen.

Niet lang nadat het nieuws bekend was geraakt, maakte Trump zijn kijk op de zaak duidelijk op Twitter. "Ik zou ambassadeur Sondland - een heel goede man en goede Amerikaan - heel graag sturen om te getuigen, maar spijtig genoeg zou hij dan getuigen voor een volledig gecompromitteerde schertsrechtbank, waar Republikeinen hun rechten zijn ontnomen en waarachtige feiten niet toegelaten zijn zodat ze zichtbaar zijn voor het publiek", luidt het.

“Belemmering”

De Democraten in het Huis reageren ondertussen met scherpe kritiek op het wegblijven van Sondland. “Niet alleen worden het congres en het Amerikaanse volk zijn getuigenis ontnomen, maar we zijn er ook van op de hoogte dat de ambassadeur tekstberichten of e-mails heeft op een persoonlijk toestel die aan het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bezorgd. We hebben aan de ambassadeur gevraagd om ze ons te bezorgen en het ministerie houdt die ook achter”, verklaarde Adam Schiff aan de pers. “Die berichten zijn uiterst relevant voor het onderzoek.”

Voorts benadrukte Schiff dat het belang van Sondlands getuigenis “moeilijk te overdrijven” is. De beslissing van het Witte Huis om die te blokkeren is “weer sterk bijkomend bewijs van belemmering”.

Klokkenluiders

De Democratische partij startte een impeachment-onderzoek tegen Trump nadat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Een melding van een klokkenluider vormde de aanleiding voor die eerste stap in de impeachment-procedure. Daarna meldde een tweede klokkenluider zich. Biden is ook kandidaat voor de Democraten bij de presidentsverkiezingen van 2020.

2 Gordon Sondland.
AFP Gordon Sondland.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wesley Gevaert

    Dat worden leuke debatten voor de verkiezingen van 2020. Al hij nog zal mogen meedoen natuurlijk.

  • Tomas Hulsmans

    Zo schuldig als wat.

Lees meer