2 Onafhankelijk Senaatslid Bernie Sanders, die samen met de Republikein Mike Lee en de Democraat Chris Murphy de resolutie indiende, spreekt de pers toe.
EPA Onafhankelijk Senaatslid Bernie Sanders, die samen met de Republikein Mike Lee en de Democraat Chris Murphy de resolutie indiende, spreekt de pers toe.

Amerikaanse Senaat opent debat over omstreden steun aan oorlog in Jemen

In de Amerikaanse Senaat is vandaag een resolutie ingediend die mogelijk leidt tot het beëindigen van de Amerikaanse steun aan de oorlog in Jemen. In dat land bestrijdt een door Saudi-Arabië geleide coalitie de Houthi-rebellen. Sinds de zaak-Khashoggi is de Amerikaanse militaire steun aan de Saudiërs erg omstreden.

Met 63 stemmen voor en 37 stemmen tegen, is beslist dat de voltallige Senaat zich de volgende weken gaat buigen over een resolutie die een einde moet maken aan de Amerikaanse steun. Opmerkelijk: ook veertien Republikeinse senatoren stemden voor.

De oorlog in Jemen woedt al drieënhalf jaar en leidde tot één van de grootste humanitaire rampen van het moment. Washington levert voor het conflict onder meer wapens en militaire inlichtingen aan Saudi-Arabië. Maar sinds de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, en de mogelijke betrokkenheid van het Saudische regime bij die moord, is de steun erg omstreden.

lees verder onder de video:

“Moord op Khashoggi bevolen door BSM”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, en van Defensie Jim Mattis, hebben de senatoren nog proberen overtuigen om Saudi-Arabië te blijven steunen, maar tevergeefs. CIA-directrice Gina Haspel daagde dan weer niet op in de Senaat, tot ongenoegen van velen. Eerder lekte uit dat de CIA meent dat de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman de moord op Khashoggi zou hebben bevolen.

De resolutie waarover de volgende weken zal worden gedebatteerd, is ingediend door de Republikein Mike Lee, Democraat Chris Murphy en door de onafhankelijke senator Bernie Sanders. Zij willen de Amerikaanse regering dwingen om de militaire steun aan Saudi-Arabië binnen dertig dagen stop te zetten. 

De maatregelen die de VS nemen in de strijd tegen al-Qaeda in Jemen, worden dan weer niet geviseerd.

2 Mike Lee spreekt de pers toe.
EPA Mike Lee spreekt de pers toe.

Bekijk ook:

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christine Laevers

    Zes maanden te laat en uiteindelijk gaat het niks opleveren. De wapendeals zullen wel doorgaan.

  • Gus Destoop

    “Moord op Khashoggi bevolen door BSM”. Ik neem aan dat die initialen staan voor Bin Salman Mohammed. Leuk om zijn naam eens in het Belgisch te zien - eerst de achternaam, dan de voornaam.

Lees meer