REUTERS

Amerikaanse Senaat stemt in met inperking van Trumps militaire macht - president belooft veto

De Amerikaanse Senaat heeft vandaag een resolutie goedgekeurd die de macht van president Trump om oorlog te voeren tegen Iran inperkt. De uitslag is verrassend, want de Republikeinen gaan zelden in tegen hun president en zij hebben met 53 van de 100 zetels de meerderheid in handen in de Senaat. 

Acht leden van Trumps Republikeinse partij stemden samen met de Democraten voor. Het voorstel werd aangenomen met 55 stemmen voor en 45 stemmen tegen. Nu gaat de tekst ter goedkeuring naar het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden.

Het voorstel voor de resolutie kwam er nadat president Trump vorige maand de opdracht gaf om de vooraanstaande Iraanse generaal Qassim Soleimani te doden. Iran reageerde met vergeldingsacties en wereldwijd wordt gevreesd voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.


“Als we onze jonge militairen hun leven laten riskeren in de oorlog, moet dat op basis van weloverwogen overleg zijn”, zei de Democratische senator Tim Kaine.

De Republikeinse Senator Jim Risch stemde tegen het voorstel. “We moeten een krachtige boodschap uitspreken richting Iran”, stelde hij.

In het Huis van Afgevaardigden, dat onder controle staat van de Democraten, werd vorige maand een gelijkaardige resolutie goedgekeurd, maar er zijn voldoende verschillen tussen de versie van de Senaat en die van het Huis, om de tekst opnieuw naar het Huis te sturen vooraleer die op Trumps bureau belandt.

Trump heeft al aangegeven dat hij zijn veto zal uitspreken tegen de nieuwe resolutie. Om dat op het heffen is er in de Senaat een tweederdemeederheid nodig en die zal er naar verwachting niet zijn. 

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jacques-Philippe Leclerc

    Weer een hoop gedoe om niks. Ze hebben de 50+1 stemmen nodig voor deze resolutie, en Trump geeft zijn veto zegel. (Opheffing van een veto) - Het proces waarbij elke kamer van het Congres stemt over een wetsvoorstel dat door de president is afgewezen. Voor het aannemen van een wetsontwerp over de bezwaren van de president is tweederde stem in elke kamer vereist. Historisch gezien heeft het Congres minder dan tien procent van alle presidentiële veto's opgeheven. En Trump wint nogmaals ..

  • Kevin Noël

    Tuurlijk heeft de president veto recht dat is een belangrijk deel van de "checks and balances". Het Huis en de Senaat hebben elk ook veto recht om elkaars wetten te blokkeren.

Lees meer