Al Franken tijdens zijn toespraak voor de senaat.
REUTERS Al Franken tijdens zijn toespraak voor de senaat.

Amerikaanse senator Al Franken neemt ontslag na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

Al Franken, de Democraat die de voorbije weken onder vuur kwam te liggen omdat hij er door verschillende vrouwen van beschuldigd wordt dat hij hen betast zou hebben en zou geprobeerd hebben om hen te kussen, heeft vandaag zijn ontslag aangekondigd in de Amerikaanse senaat.

Franken zei tijdens zijn speech dat sommige beschuldigingen aan zijn adres echter niet waar zijn, "sommige herinner ik me heel anders," deelde de senator van Minnesota mee. Hij heeft van meet af aan meegewerkt met het ethiekcomité van de senaat dat de beschuldigingen onderzocht en had altijd vertrouwen in de uitkomst van het onderzoek, beklemtoonde hij.

Niets wat ik ooit heb gedaan als senator, niets - heeft oneer gebracht voor deze instelling.

Al Franken

Ethiekcomité

De 66-jarige Democraat heeft nooit ontkend dat hij mogelijk over de schreef is gegaan en gaf toe dat hij zich schaamde voor zijn gedrag. Franken zei altijd dat hij het verdict van het ethiekcomité wilde afwachten, maar heeft nu toch zelf de beslissing genomen om af te treden onder druk van leden van zijn eigen partij.

De man, die in het verleden een komiek was, zei dat dienen in de senaat "de grootste eer van zijn leven was". Hij beklemtoonde dat hij zich tijdens zijn carrière als senator altijd heeft ingezet voor vrouwenrechten en dat hij altijd respectvol heeft samengewerkt met de vrouwen in zijn kabinet. "Niets wat ik ooit heb gedaan als senator, niets - heeft oneer gebracht voor deze instelling. Ik ben ervan overtuigd dat het ethiekcomité me daarin gelijk zal geven," aldus Franken.

Ik ben me bewust van de ironie dat ik ontslag neem, terwijl een man die live op tape opschept over aanranding in het Oval Office zit.

Al Franken

Ironie

"Ik ben me bewust van de ironie dat ik ontslag neem, terwijl een man die live op tape opschept over aanranding in het Oval Office zit en dat een man die aast op jonge meisjes campagne voert voor de senaat met de volledige steun van zijn partij," merkte de senator op, in een sneer naar zowel Trump als Roy Moore. Franken verwees hiermee naar de gelekte tapes waarop te horen  is hoe Trump in 2005 had gezegd dat hij vrouwen gewoon bij hun 'pussy' greep en hij haalde de beschuldigingen aan het adres van Roy Moore aan, de Republikein die momenteel de senaatszetel voor Alabama probeert te bemachtigen terwijl hij beschuldigd wordt van seksuele handelingen met minderjarigen. 

"Maar dit gaat niet om mij, dit gaat om de mensen van Minnesota," ging hij verder. "De inwoners van Minnesota verdienen een senator die hen elke dag kan verdedigen."

Franken is de tweede politicus die deze week opstapt. Dinsdag trad trad de 88-jarige Democraat John Conyers af als lid van het Huis van Afgevaardigden na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hij was het langstzittende Congreslid in Washington.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fons Casteels

    De twee vrouwen die Roy Moore beschuldigden, zijn beiden al door de mand gevallen. De eerste weigerde het bewijsstuk af te geven voor forensisch onderzoek: de bladzijde van haar dagboek dat Moore, volgens haar, had getekend. "Dat is niet mijn handtekening", zegt Moore. De tweede viel door de mand nadat uitkwam dat ze de rechtszaak verloren had over het hoederecht over haar zoontje. Moore was toen de advocaat van de tegenpartij, en de vrouw heeft al toegegeven dat ze wraak wilde nemen.

  • Zulma Terrana

    Toch één machthebber die zijn verantwoordelijkheid neemt . Nu Moore (Alabama) en Trump (oval office) nog . Eens zien de rechtse rakkers in rechtvaardigheid geloven of alleen maar in zakken vullen .

Lees meer