Elizabeth Warren
AP Elizabeth Warren

Amerikaanse senator Elizabeth Warren stelt zich kandidaat voor Democratische presidentiële voorverkiezingen 2020

De invloedrijke senator Elizabeth Warren uit Massachusetts heeft vandaag aangekondigd kandidaat te zijn bij de Democratische voorverkiezingen van 2020 voor het Witte Huis. Dat meldt de New York Times (NYT).

Zowat dertien maanden vooraleer in de staat Iowa de eerste stemmen in de voorverkiezingen worden uitgebracht kondigde Warren vandaag aan een verkennende commissie op de been te brengen waardoor ze fondsen kan verwerven en mensen op sleutelposities voor haar campagne kan zetten. Daarna kan ze de formele gooi naar het hoogste ambt doen.

Warren zei in september al dat zij sterk overwoog om het voor de Democraten op te nemen tegen de Republikein Trump in 2020. Zij en Trump botsten vaak tijdens de presidentiële campagne van 2016. Trump noemde Warren eerder spottend “Pocahontas”, omdat hij vraagtekens zette bij haar claim dat zij Indiaanse voorouders had.

De senator is een prominent figuur uit de linkervleugel van de Democratische partij. Bij de vorige verkiezingen steunde zij Hillary Clinton in haar campagne en noemde Trump, een “onzekere geldwolf gedreven door hebzucht en haat”. 

Warren is de eerste belangwekkende kandidaat voor het presidentschap. Dat is nu in handen van de Republikein Donald Trump. Naar verwachting zullen andere Democraten het voorbeeld volgen van Warren. Mogelijke andere kandidaten zijn de vroegere vicepresident Joe Biden en de onafhankelijke senator Bernie Sanders die bij de Democratische voorverkiezingen van 2016 van Hillary Clinton verloor. Ook de senatoren Cory Booker, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Sherrod Brown en Kirsten Gillibrand plus aftredend Afgevaardigde in het Huis Beto O’Rourke worden presidentiële ambities toegeschreven.

Waarschijnlijk zal het veld “hopefuls” onder de Democraten uitgebreid zijn. Dat was in 2016 ook het geval bij de Grand Old Party, wat de electorale start van toen politiek outsider Trump niet vergemakkelijkte.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Diane Bernaerts

    Sanders zou ideaal zijn, maar die is te oud, evenals Biden, dus ik hoop op Beto O’Rourke.

  • Christine Laevers

    Ze is 69 jaar oud. Dat is te oud. Ik zoek een democratische kandidaat van tegen de vijftig. of tegen de zestig.

Lees meer