De Republikeinse senator John McCain.
ap De Republikeinse senator John McCain.

Amerikaanse senator John McCain heeft hersentumor

De Republikeinse senator John McCain is gediagnosticeerd met een agressieve hersentumor. Artsen kwamen de tumor op het spoor nadat McCain vorige week een operatie onderging om een bloedklonter van ongeveer vijf centimeter boven zijn linkeroog te laten verwijderen.

"De senator en zijn familie bespreken momenteel het verloop van de verdere behandeling die kan bestaan uit een combinatie van chemotherapie en bestralingen", liet het Mayo-ziekenhuis in Arizona, waar McCain geopereerd werd, weten. Zijn onderliggende gezondheid is "excellent".

McCains dochter Meghan zei in een verklaring dat de hele familie "in angst leeft voor wat komen gaat". Toch is ze optimistisch: "Hij is de sterkste persoon die ik ken. De wreedste vijand heeft hem niet kunnen breken. Het agressieve politieke leven deed hem niet plooien. Hij kijkt tegen deze uitdaging aan zoals elke andere. Kanker kan hem op veel manieren raken, maar het zal hem niet doen opgeven. Niets heeft hem ooit doen opgeven."

Glioblastoom
McCain heeft te maken met een zogenaamd glioblastoom, een tumor in de vierde graad, de zwaarste en meest kwaadaardige vorm. Experts vertellen aan het persbureau Reuters dat de tumorcellen van dat type bijzonder resistent zijn tegen gewone therapieëen zoals bestraling of chemotherapie. McCain maakte vorige maand al een verwarde indruk tijdens de ondervraging van voormalig FBI-baas James Comey in de Senaat.

Door zijn operatie van vorige week moest de stemming over Trumps nieuwe gezondheidswet worden uitgesteld. Het is voorlopig onduidelijk welke gevolgen McCains ziekte heeft voor de zorgwet. President Trump drong er gisteren bij de Republikeinse senatoren op aan de stemming toch nog te laten doorgaan voor de zomervakantie begint. Als McCain daarbij niet aanwezig kan zijn, hebben de Republikeinen maar één stem op overschot, terwijl er al minstens twee senatoren tegen het wetsvoorstel zijn.

Krijgsgevangene
John McCain, voormalig legerpiloot en krijgsgevangene in Vietnam, is tachtig en zit al zes termijnen in de Amerikaanse Senaat, sinds 1987. In 2008 was hij de Republikeinse presidentskandidaat. Hij verloor toen de verkiezingen van Barack Obama.

McCain, die staat op zijn onafhankelijkheid, geldt als een van de meest invloedrijke politici in de Verenigde Staten en iemand die goed kan samenwerken met de Democraten. Vanuit het hele land en van beide zijden van het politieke spectrum werd met droefheid gereageerd op het nieuws. Veel politici drukten hun steun uit voor de senator. "John McCain is een Amerikaanse held en een van de dapperste vechters die ik ken. De kanker weet niet waar hij aan begint. Ga ervoor, John", tweette voormalig president Barack Obama.

Ondertussen heeft McCain via Twitter ook zelf gereageerd op het nieuws. Hij bedankt iedereen voor de vele steunbetuigingen en belooft dat hij snel weer aan de slag zal gaan in de Senaat.

Lees meer