Avi Schiffman
Twitter Avi Schiffman Avi Schiffman

Amerikaanse tiener houdt zijn zeer populaire Covid-19 website reclamevrij ondanks aanbod van 8 miljoen dollar

Avi Shiffman, een 17-jarige student die in Washington woont, lanceerde begin januari een zelfgemaakte website waarmee hij de verspreiding van het coronavirus bijhoudt. Die website, ncov2019.live, groeide samen met het virus uit tot een wereldwijd fenomeen. Inmiddels wordt de site van de tiener meer dan 30 miljoen keer per dag bezocht, en neemt het project 100 procent van zijn vrije tijd in beslag.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Schiffman, een Amerikaanse bolleboos, is gek van coderen. Eenmaal de coronacrisis losbarstte, zou het niet lang duren voordat de tiener aan de slag ging met de data rondom het virus (wereldwijde verspreiding, aantal doden, etc.). Hij was trouwens niet aan zijn proefstuk toe: er staan inmiddels meer dan 30 websites op zijn naam. Maar met meer dan 30 miljoen unieke bezoekers per dag, zou ncov219.live uitgroeien tot zijn allergrootste succes.

Geen wonder dat de website gegeerd wordt door bedrijven die er hun advertenties aan de man willen brengen. Zo kreeg Schiffman onlangs zelfs een aanbod van maar liefst 8 miljoen dollar (zo’n 7,4 miljoen euro). En toch weigerde hij. “Ik ben nog maar 17 jaar oud, en heb geen 8 miljoen dollar nodig. Ik wil geen profiteur zijn”, vertelt hij. Advertenties en pop-ups zouden zijn website minder gebruiksvriendelijk maken, vindt Schiffman.

Vrijetijdsbesteding

Schiffman verdient dus geen geld met zijn site – hoewel hij surfers de optie aanbiedt om hem een virtuele koffie (ter waarde van 3 dollar) te trakteren – en toch neemt het 100 procent van zijn vrijetijdsbesteding in beslag. De website is immens populair en wordt wereldwijd geraadpleegd, de klok rond. Daardoor zijn slapeloze nachten volgens de tiener eerder de regel dan de uitzondering geworden. “Het heeft mijn leven overgenomen”, verklaart Schiffman. Maar dat vindt hij helemaal niet erg, voegt hij er snel aan toe.

27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Tielens

    Als alle bezoekers hem 1 koffie betalen van $2, dan heeft ie ook goed en eerlijk verdiend voor dit puike werk.

  • David Zircom

    Amerikaanse Youtubers doen zelfs meer dan locale burgemeesters voor hun volk. Het geeft te denken dat er een enorme generatiekloof qua ethiek is. Gelukkig maar aangezien al die vrijwilligers die zo graag in het nieuws komen maar dan ook weer niet zoals farma bedrijven, banken, foundations op 8 weken tijd 3000 miljard hebben verdiend in US.

Lees meer