3 Topviroloog Anthony Fauci achter vicepresident Mike Pence.
AFP Topviroloog Anthony Fauci achter vicepresident Mike Pence.

Amerikaanse topviroloog Fauci: “Besmettingsgolf door lak aan voorschriften”

De forse toename van het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten is grotendeels de schuld van mensen die geen afstand van anderen houden en geen mondkapjes dragen. Dat zegt Anthony Fauci, de hoogste functionaris op het gebied van bestrijding van infectieziektes. 

De besmettingsgolf in de VS is het grootst in de zuidelijke en westelijke staten die ondanks waarschuwingen hun economieën weer hebben opgestart terwijl het virus nog niet op zijn retour was. "Dat is vragen om een ramp", zei Fauci tegen nieuwszender CNN. 

Records

"We zien nu de gevolgen met verspreiding binnen gemeenschappen, die nog moeilijker is in te dammen dan andere lokale uitbraken zoals in gevangenissen, verzorgingshuizen en vleesverwerkingsbedrijven.”

Zondag passeerde het aantal Amerikanen dat positief is getest op het nieuwe coronavirus de 2,5 miljoen. Meer dan 125.000 personen in de VS zijn inmiddels bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het longvirus. Dat is circa een kwart van het wereldwijde dodental van de pandemie.

Maar liefst vijftien staten hadden vorige week een recordaantal nieuwe besmettingen. Meerdere staten zijn al begonnen met het terugdraaien van versoepelingen.

3 Florida brak vorige zaterdag z’n dagrecord, met bijna 10.000 nieuwe gevallen.
Photo News Florida brak vorige zaterdag z’n dagrecord, met bijna 10.000 nieuwe gevallen.

Gezondheidsfunctionarissen overwegen om fors te gaan testen in gebieden met veel besmettingen om een scherper beeld te krijgen, zei Fauci. 

Daarnaast zei hij dat hij er vertrouwen in heeft dat er eind dit jaar een vaccin beschikbaar kan zijn, hoewel hij daaraan toevoegde dat geen enkel vaccin 100 procent effectief is.

Lees ook:

Terwijl coronacijfers al vijf dagen op rij records breken: Trump doet alsof pandemie voorbij is maar laat eigen beveiliging optrekken

Is Florida de nieuwe coronabroeihaard? Twee Vlamingen ter plekke: “Er wordt overal gefeest” (+)

Coronabeleid VS volgt politieke, en geen wetenschappelijke lijnen (+)

3 Een gezondheidsmedewerker geeft een testkit aan een automobilist in Californië. In de staat Californië moeten bars en cafés op bepaalde plaatsen opnieuw hun deuren sluiten.
AFP Een gezondheidsmedewerker geeft een testkit aan een automobilist in Californië. In de staat Californië moeten bars en cafés op bepaalde plaatsen opnieuw hun deuren sluiten.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer