3 Wayne LaPierre, een topman van de NRA.
AFP Wayne LaPierre, een topman van de NRA.

Amerikaanse wapenlobby NRA onder vuur na financiële uitspattingen van topman

De machtige Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA) is opnieuw onder vuur komen te liggen na berichten over financiële uitspattingen van Wayne LaPierre, sinds jaar en dag het hoofd van de NRA. LaPierre zou via een pr-bureau voor honderdduizenden dollars bij de NRA hebben gedeclareerd voor privé-uitgaven aan dure kleding, vliegtuigtickets en ritjes per limousine. 

Uit protest tegen het royale declaratiegedrag van LaPierre stapten drie bestuursleden van de NRA begin deze maand op. Volgens een artikel in de Washington Post zou LaPierre voor 245.000 euro aan kleding uit een boetiek in Beverly Hills hebben ingediend, plus nog eens 238.000 euro aan kosten voor privéreizen naar de Bahama's, Boedapest en een vakantieoord in Italië.

Deze week werd bekend dat LaPierre had geprobeerd de NRA over te halen om een villa voor hem te kopen bij een golfterrein in de buurt van Dallas in Texas. De NRA-topman voelde zich na het bloedbad op een middelbare school in Florida waarbij zeventien doden vielen, niet veilig in zijn huis in Virginia en was op zoek naar een veiliger onderkomen. Daarbij had hij zijn oog laten vallen op de villa op een bewaakt terrein bij de golfbaan in Texas, ter waarde van zes miljoen dollar. 

3 Het bewuste huis in Texas waarop LaPierre het oog had laten vallen.
Pictometry Het bewuste huis in Texas waarop LaPierre het oog had laten vallen.

LaPierre en zijn vrouw wilden volgens The Wall Street Journal wel wat veranderingen aan het huis. Zo was de inloopkast voor LaPierres kleding wat aan de krappe kant. Ook vroegen zij of de eigenaar zijn golfkar kon achterlaten. Uiteindelijk ging de koop niet door. Volgens de NRA was het allemaal een idee van het pr-bureau Ackerman McQueen, dat al dertig jaar voor de wapenlobby werkt. Maar volgens Ackerman McQueen zou LaPierre het bedrijf hebben gevraagd hem te helpen bij de aankoop van de villa en was het juist Ackerman McQueen dat dwarslag.

De onthulling lokte honende reacties uit. “Na twee afschuwelijke schietpartijen komen we als natie bijeen om een antwoord te vinden op een dringende kwestie: hoe houden we Wayne LaPierre veilig?”, schreef Washington Post-columnist Dana Milbank sarcastisch. Hij betreurde het dat de koop van de villa niet was doorgegaan, “want zoals ze zeggen: het enige dat een slechte man met een wapen kan tegenhouden is een goede man met een Frans chateau”.

3 Protesten tijdens een toespraak van LaPierre.
EPA Protesten tijdens een toespraak van LaPierre.

In ieder geval hebben de onthullingen nieuwe onrust binnen de NRA veroorzaakt. In april overleefde LaPierre  een poging van de tweede man van de NRA, Oliver North, om hem af te zetten. North – die in de jaren tachtig een hoofdrol speelde in de Iran-contra-affaire waarbij de Amerikaanse regering in het geheim wapens leverde aan Iran – had LaPierre beschuldigd van financieel en seksueel wangedrag. Maar het liep erop uit dat North zelf uit de NRA werd gezet.

Naar aanleiding van de klachten over de financiële praktijken bij de NRA is Letitia James, de openbaar aanklager van New York, eerder dit jaar een onderzoek begonnen naar de vraag of de NRA wel recht heeft op de  belastingvrije status die de wapenlobby als non-profitorganisatie geniet. Als inderdaad blijkt dat er sprake is van financieel wangedrag, kan justitie de NRA een navordering opleggen of het bestuur ontbinden. In het ergste geval kan zelfs de hele organisatie (met circa vijf miljoen leden) worden ontbonden. Dat zou een klap zijn voor Trump. De NRA gaf in 2016 miljoenen uit om Trump in het zadel te helpen.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • piet devlieger

    Met een salaris van 985.000 $ per jaar en premies die in 2014 en 2015 bijvoorbeeld rond de 4 miljoen dollar draaiden spring je natuurlijk niet ver. En met zijn “employee funded deferred compensation plan” van 3,7 miljoen $ kan hij geen huis kopen van 6 miljoen dollar. En 245.000 euro voor kleding plus 238.000 euro aan kosten voor privéreizen naar de Bahama’s, Boedapest en een vakantieoord in Italië....als je daar al over valt. Het leven is hard voor die man, ik heb medelijden met hem.

  • annie dupont

    snel naar een beveiligde zone verhuizen met golfterrein ..; nog meer wapens verkopen , maar blijkbaar voelt hij zich niet veilig ...

Lees meer