Illustratiebeeld.
AP Illustratiebeeld.

Amerikanen kopen 100 miljoen dosissen van potentieel coronavaccin, eerste levering tegen eind dit jaar

Twee farmaceutische bedrijven kondigen aan dat ze voor een monstercontract van twee miljard dollar (1,7 miljard euro) het potentiële coronavaccin zullen produceren. De Amerikaanse regering heeft 100 miljoen dosissen van het potentiële coronavaccin van BioNTech/Pfizer gekocht. Daarnaast heeft de regering van Trump een optie op nog eens 500 miljoen dosissen.

Op dit moment bestaat er nog geen vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Sinds het begin van de uitbraak onderzoeken meerdere farmaceuten en biotechnologen mogelijke vaccins tegen het longvirus.

Kandidaat-vaccin

Indien het kandidaat-vaccin van farmareus Pfizer en BioNTech, een klein biotechnologisch bedrijf uit Duitsland, goedgekeurd wordt door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA, tellen de VS 1,95 miljard dollar (1,68 miljard euro) neer voor de 100 miljoen eerste dosissen, melden de bedrijven in een persbericht. De overheid heeft laten weten dat de Amerikanen gratis toegang zullen krijgen tot een vaccin. 

Pfizer en BioNTech laten daarnaast weten dat ze ook contact hebben met andere overheden om vaccins te leveren. Ze kondigden eerder ook al een akkoord aan voor de levering van 30 miljoen dosissen met de Britse regering.

De bedrijven onderzoeken momenteel vier verschillende coronavaccins, waarvan er twee een ‘fast track’-aanduiding hebben gekregen van de FDA, die de ontwikkeling van een experimenteel medicijn faciliteert in situaties zoals een pandemie.

Succesvol

Indien de studies naar de vaccins in de toekomst succesvol blijven, verwachten Pfizer en BioNTech om tegen oktober een eerste goedkeuring te kunnen krijgen om ze op de markt te brengen. Tegen eind 2020 verwachten ze 100 miljoen dosissen te kunnen leveren en meer dan 1,3 miljard dosissen tegen eind 2021.

“Afhankelijk van het succes in klinische onderzoeken, zal de overeenkomst van vandaag de levering mogelijk maken van ongeveer 100 miljoen doses vaccin die door Pfizer en BioNTech worden ontwikkeld”, zei Alex M. Azar II, de gezondheidssecretaris, in een verklaring waarin de deal werd aangekondigd.

Lees ook: 

Eerste testresultaten van vaccins zijn positief, maar toch wacht België met aankoop: “Of we eerst de premier bellen als ons vaccin blijkt te werken? Dat moeten we nog bekijken” (+)

Amerikaans coronavaccin slaat aan: “Mogelijk nog dit jaar op de markt”

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guy Bevers

    Normaal gezien eerste vaccins voor WHO -landen. Landen die niet meebetalen moeten maar even wachten.

  • oswald billiet

    America first ! Zelfs wanneer dit vaccin niet werkt wil Trump de eerste zijn. En als het wél werkt is hij meteen de grootste.

Lees meer