Het Turkse leger zette gisteren het waterkanon in om Syrische vluchtelingen te verdrijven aan de Turks-Syrische grens.
REUTERS Het Turkse leger zette gisteren het waterkanon in om Syrische vluchtelingen te verdrijven aan de Turks-Syrische grens.

Amnesty: "Europa kan meer Syrische vluchtelingen opnemen"

Amnesty International zegt dat Europa meer Syrische vluchtelingen kan opnemen. "We vragen dat de rijke landen 100.000 van de 380.000 vluchtelingen opnemen die tegen eind 2016 verwacht worden", zegt de grote baas van Amnesty, Salil Shetty, vandaag in een interview met het Duitse persagentschap DPA. "Tot nu hebben ze 40.000 plaatsen aangeboden... nadat al duizenden in de Middellandse Zee verdronken zijn."

Shetty wees er nog eens op dat de Syrische buurlanden 4 miljoen mensen uit het door burgeroorlog getroffen land opgevangen hebben. "Het is een beetje lachwekkend dat Europa geen 100.000 vluchtelingen kan opvangen. Het is niet te vatten, niemand kan dat geloven."

Mensen uit Syrië komen "niet voor het plezier", maar omdat hun leven in gevaar is. "Asiel vragen is geen misdaad maar een grondrecht."

Amnesty verklaarde eerder al dat 380.000 vluchtelingen nood hebben aan hervestiging. Het gaat om de meest kwetsbare vluchtelingen, zoals ernstig zieken, slachtoffers van foltering of geweld en niet-begeleide kinderen.

Lees meer